Плідна співпраця вузів

Майже два роки розвивається співпраця між Краківським Політехнічним університетом (Польща) і Хмельницьким державним університетом. Ця програма, як одна з небагатьох реалізованих польськими навчальними закладами, спрямована на комплексне співробітництво, що включає вивчення науково-дослідних проблем, обмін студентами, спортивні змагання, а також пізнання культури польського та українського народів.

Співпраця розпочалася з ініціативи української сторони. Представники факультету інженерних та інформаційних технологій зустрілись з керівництвом механічного факультету Краківської політехніки. Результатом переговорів стало підписання в травні угоди про співпрацю на п'ять років з можливістю її подовження. Є в ній пункти, що обумовлюють наукову, дослідницьку, освітню, культурну та спортивну співпраці, реалізацію навчальних проектів, розроблення та створення новітніх технологій і впровадження їх у виробництво в обох країнах. Університети можуть створювати творчі колективи, спільно публікувати наукові матеріали, організовувати конференції, зустрічі, семінари, здійснювати обмін викладачами, студентами, науковими співробітниками.

В угоді також мають місце пункти, в яких йдеться про взаємне пізнання культури і мистецтва народів. В розумінні поляків, це означає не тільки контакт з українським науковим середовищем, але і з польською общиною в Україні.

Як підкреслив професор Чеслав Ніжанковський, результати і перспективи програми є багатообіцяючими.

В березні спортивна команда українських студентів факультету інженерних та інформаційних технологій брала участь у XXVII естафеті Костюшківського Бігу. У травні в м. Хмельницькому була проведена сесія студентських наукових кіл, в якій взяли участь і 10 студентів Краківської політехніки. Сесія закінчилась виданням збірки студентських статей, які здобули високу оцінку науково-програмного комітету.

16-18 жовтня в Хмельницькому відбулася І українсько-польська наукова конференція, в якій взяло участь 160 науковців. По її закінченні учасники відвідали м. Кам'янець-Подільський, а також зустрілись з польською молоддю в місті Городок.

Тепер спільні зусилля українців і поляків спрямовані на отримання гранту від американо-польсько-української фундації PAUCI. В рамках програми мають бути реалізовані семінари, майстер-класи, конференції, дослідження, консультації, а також впровадження політики розвитку громадянського суспільства. Краківська політехніка може передавати українцям досвід, набутий в рамках співпраці з вищими навчальними закладами країн Євросоюзу, а також буде допомагати українським партнерам в сфері впровадження систем якості, європейської кредитно-модульної системи та при розбудові технопарку в м. Хмельницькому. До співпраці вже приєдналась Економічна академія у м. Кракові.

"Gazeta Krakowska", 23.10.2003 p.,

переклад з польської мови студента Олександра Репецького,

Хмельницький державний університет

P.S. 17 грудня 2003 року Технологічному університету Поділля присвоєно статус державного.