Молоді - перспективну роботу

Ситуація на ринку праці сьогодні - не з простих. Влаштуватися на роботу однаково важко людині без диплома і з дипломом найпрестижнішого навчального закладу. Боляче буває усвідомлювати, що спеціаліст, на підготовку якого затрачені чималі кошти, дискваліфікується, не знаходячи застосування своїм здібностям та професійним умінням. І якщо це питання поки що кардинально не вирішується на рівні держави, то ми маємо якось зарадити справі на місцях. Хмельницький державний університет почав вирішувати цю проблему по-своєму, створивши на базі закладу перший в Україні Центр планування кар'єри.

Один із організаторів центру, начальник управління з формування контингенту студентів та працевлаштування випускників Микола Миколайович Косіюк погодився дати інтерв'ю.

Центр надає допомогу у визначенні цілей, щодо майбутньої кар'єри, інформацію про стажування та вакансії в Україні і за кордоном, допомогу у підготовці резюме, біографії, супровідних листів та інших документів, в організації проходження практики, надає доступ до бібліотеки центру, телефону, факсу, комп'ютера, Інтернету, допомогу у здійсненні юридичної підтримки процесу працевлаштування. Через Центр планування кар'єри молодь міста отримує доступ до міжрегіонального та міжнародного ринків праці.

Зацікавившись зарубіжним досвідом, вияснили, що, наприклад, у кожному американському університеті є підрозділ, який займається питанням працевлаштування випускників.

Цю проблему досконало вивчив студент-п'ятикурсник Євген Безвушко, який рік був на навчанні у США. Він і запропонував ідею створення центру планування кар'єри. Сам підготував відповідні документи і, отримавши грант, поклав початок створенню центру (сьогодні Євген Безвушко є його директором).

Керівництво університету підтримало наші плани і перші кроки. До цієї справи були залучені волонтери зі США. Особливу допомогу надала Енн Сільвер, яка організувала студентів, які добре володіють англійською мовою, опрацювати матеріали для навчальних семінарів.

- Діяльність центру спонукає, мабуть, і до змін в організації праці колективу університету. В чому проявляються ці зміни?

- Так, звичайно, студентський Центр планування кар'єри - це лише початковий рівень вирішення проблеми працевлаштування. Ми прийшли до висновку, що в університеті має бути цілісна система працевлаштування. Насамперед, було встановлено контакт з міським і обласним центрами зайнятості. Адже сьогодні в Україні створюється єдина інформаційно-аналітична система служби зайнятості. Те ж саме вирішено створити і в університеті. Сьогодні на наш сайт можуть ввійти зі своїми даними як роботодавці, так і випускники.

Крім того, ми маємо усвідомлювати, що випускник - це, грубо кажучи, "наша продукція", яка має бути високоякісною.

Постійні комісії якраз займаються діагностуванням якості освіти. На базі Гуманітарного інституту діє психологічна служба і, зокрема, лабораторія з визначення ділових та особистісних якостей студентів. З нового навчального року буде введено спецкурс "Основи планування професійної діяльності".

Кафедра права була зобов'язана звертати увагу на формування в студентів умінь захищати свої права, опираючись на знання законодавства. Кафедри української філології та іноземної мови несуть відповідальність за розвиток у студентів умінь та навичок правильного оформлення необхідної документації. Кафедра управління персоналом та економіки праці займається дослідженням ринку праці.

-Бібліотека несе на своїх плечах чималий вантаж. Тут систематично проводяться дні кар'єри (окремо за професіями), зустрічі з роботодавцями, з випускниками і навчальні семінари для випускників з питань планування кар'єри. За проведення
семінарів відповідає Вікторія Василишина. Семінари проводяться у різних фірмах. У рамках днів кар'єри організовувались інформаційно-тренінгові заняття. Так, проведено тренінгові заняття з самопрезентації, складання особистого плану, підготовки і написання резюме, підготовки до інтерв'ю з роботодавцем, вивчення типових причин відмов у працевлаштуванні.

Цікавими для учасників заходів були ділова гра "Основи створення і управління малими та середніми підприємствами", тренінг з презентації комерційного проекту, тренінг "Безконфліктне ділове спілкування". Кожне таке заняття відвідують 100-150 студентів.

Вважаю, що цьогорічним випускникам буде значно легше працевлаштуватися саме завдяки створенню в університеті ось такої єдиної системи. Вже зараз ми маємо заявки від роботодавців і їх буде більше після зустрічі з колишніми випускниками і, сподіваюсь, після опублікування цього інтерв'ю.

Розмову вела Т.БОДНАРУК

Від редакції: пропонуємо телефон для зв'язку з

Центром планування кар'єри: 4-11-34.