Майстер

Минуле десятиріччя для Віктора Миколайовича Локазюка, доктора технічних наук, професора, завідувача кафедри комп'ютерних систем Хмельницького державного університету, було особливо плідним. За цей порівняно невеликий період ним видано 7 книг (підручники, посібники), ще три - подано до друку. Десять книг за десять років! Труд - титанічний.

Остання з виданих у світ книг презентувалася нещодавно у бібліотеці університету. Навчальний посібник В.М. Локазюка "Надійність, контроль, діагностика і модернізація ПК" зібрав багато учнів, колег і шанувальників автора.

Ведуча презентації, заступник директора бібліотеки ХДУ Т.К. Онищук, представивши автора книги, надала слово його колегам та учням, які гідно оцінили працю В.М. Локазюка. У своїх виступах працівники університету, колеги автора В.Г. Каплун, О.С. Савченко, Г.М. Драпак, С.С. Ковальчук, О.В. Поморова, В.Д. Каразей, представники Національної академії Державної прикордонної служби B.C. Андрощук, К.В. Бунякіна та студенти університету С. Супрун і О. Маяковський відзначили, що посібник має велике наукове, навчальне і практичне значення. Матеріал викладено українською мовою (таких посібників сьогодні мало), лаконічно і доступно. Книга містить інформацію про найновіші досягнення в сфері електроніки, при цьому дається аналіз інформації, що теж трапляється нечасто в літературі.

Від себе додам, що посібник опублікований досить авторитетним видавництвом "Академія". Автор дотримався основних вимог видавництва: мова - українська, тираж - не менше 5 тисяч екземплярів, книга має бути комерційною (добре розкуповуватися), виклад матеріалу доступний, розділи - анонсовані, матеріал - неподрібнений.

Очолюючи сьогодні в ХДУ кафедру комп'ютерних систем, В.М. Локазюк має чимало досягнень, відомий у наукових колах. Ставши продовжувачем наукової школи професора М. Байди, він сьогодні має свою чи не найпрогресивнішу наукову школу. Під його керівництвом захистили дисертації 11 кандидатів наук, готуються 3 докторські дисертації і 8 кандидатських. Сьогодні його школа працює в актуальних і важливих напрямках: технічної діагностики, розробки системи штучного інтелекту, розробки інтелектуальної системи підтримки прийняття рішень. Створена ним система підтримки прийняття рішень уже вдруге експонується на виставці Міністерства освіти і науки в Китаї'.

Як авторитетний вчений, був організатором трьох міжнародних наукових конференцій, на яких працювала секція "Контроль і діагностування мікропроцесорних систем, започаткував також Всеукраїнську олімпіаду з предмета "Технічна діагностика комп'ютерних пристроїв і систем" (вже відбулося три такі олімпіади).

Скажу й таке: автор досяг такої майстерності й популярності, що не він просить видавати його книги, а йому надходять замовлення. У чому ж секрет? На це Віктор Миколайович відповів словами, які почув колись з уст В. Загребельного: "Книгу треба писати самому". І справді: якщо ти Майстер у своїй справі і якщо ти Майстер навчити цієї справи інших, то і Майстром-Автором неодмінно станеш.

Тож натхнення Вам, Майстре!

Т. БОДНАРУК