Студенти проходитимуть практику в Німеччині

29 червня в Хмельницькому державному університеті відбулося підписання протоколу про наміри співпраці з ТРІММ групою (Німеччина) в галузі обміну та підготовки майбутніх спеціалістів. Партнерами протоколу стали Хмельницький державний університет в особі ректора, професора Миколи Скиби та ТРІММ група в особі директора, доктора Норберта Ганса - репрезентованого фірмою ТРІММ Україна в Хмельницькому. ТРІММ група - менеджмент-проект, створений у 1992 році в Німеччині, що надає підтримку переважно малим та середнім підприємствам. Спеціалізацією проекту є використання технологій, їх трансфер, дослідження та розвиток; використання отриманої інформації та інновацій; здійснення співпраці в сфері менеджменту, а також проведення досліджень ринку технологій.

Учасниками даного проекту є ряд фірм, які надають консультаційні послуги підприємствам, сприяють технологічному розвитку та реалізації технологічних проектів; працюють в сфері комунікацій, налагоджують зв'язки з громадськістю, проводять аналіз ситуації, співпрацюють з пресою. Окремі учасники проекту надають інформацію технічного та економічного характеру стосовно технологічного розвитку, інновацій, менеджменту та ринку.

В рамках підписаного протоколу реалізовуватиметься Модельний проект, який стане ефективним інструментом співробітництва. Даний проект передбачає ряд зобов'язань з боку ТРІММ групи: пошук місця проходження практики для студентів ХДУ, забезпечення фінансування, тобто стипендія для делегації з чотирьох-шести студентів протягом шести-дев'яти місяців в Німеччині. За умови позитивного результату кількість практикантів з 2006 року збільшуватиметься. Студентам читатимуться лекції, вони проводитимуть дослідницькі роботи під керівництвом ТРІММ групи в галузях технології виробництва, електротехніки та електроніки, екологічної техніки, машинобудування, виробничої техніки, інформаційних та комунікаційних технологій. Також проводитимуться спільні дослідження в галузях податкового права, міжнародного торговельного права, маркетингу та розвитку інфраструктури. Студенти-практиканти Хмельницького державного університету братимуть участь в конференціях та колоквіумах за сприяння ТРІММ групи. Після проходження практики студенти писатимуть дипломні роботи на замовлення економічного партнера з Німеччини.

Хмельницький державний університет, в свою чергу, зобов'язується провести відбір студентів зі знанням двох іноземних мов для проходження практики та роботи за спеціальністю (перевага надається англійській та німецькій мовам). До обов'язків університету входить резервування приміщень для проведення семінарів та лекцій представниками менеджмент-проекту.

Співробітництво з німецьким партнером дасть змогу ХДУ отримати доступ до міжнародних дослідницьких замовлень та встановити відносини для покращення діяльності в галузі освіти. ТРІММ група, в свою чергу, має на меті знайти наукового партнера в Україні для налагодження співробітництва у сфері культурної та ментальної кооперації. Разом з цим ТРІММ група отримує доступ до наукових кадрів та дослідницьких ресурсів Хмельницького державного університету.

З кожним роком діяльність ТРІММ групи зростає та розширюється, виходячи за межі Німеччини. Яскравим свідченням цього є відкриття її представництв в країнах Східної Європи, зокрема в Румунії, Угорщині та Україні. Тож, сподіваємось на плідну співпрацю та високі результати.

Інна ПЕЛИПЯК,

відділ зв'язків з

громадськістю ХДУ