Волонтерство - школа життя

23 вересня в "Родинному домі" відбулося засідання круглого столу "Волонтерство - ініціатива та творчість", на якому були порушені питання волонтерського руху в м. Хмельницькому. У Центрі соціальної допомоги молоді міського управління у справах сім'ї та молоді працює школа волонтерів, де студеніти соціально-психологічних факультетів Міжнародного університету розвитку людини "Україна" та Хмельницького національного університету проходили навчання за програмою "Сприяння просвітницькій роботі "рівний-рівному" серед молоді України щодо здорового способу життя". На засіданні "круглого столу" студенти-волонтери отримали свідоцтво учасника з підготовки підлітків-інструкторів Програми "Сприяння просвітницькій роботі "рівний-рівному" серед молоді України щодо здорового способу життя".

Навчання студенти проходили в ЦСДМ за такими напрямками: "Спілкуємось та діємо", "Твоє життя - твій вибір", "Прояви турботу та обачливість," "Знаємо та реалізуємо свої права". Завдання програми: надання молоді інформації про здоровий спосіб життя, формування навичок здорового способу життя та переконань у необхідності вести здоровий спосіб життя. Програма спрямована на профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі.

Окрім свідоцтв учасників тренінгу, студенти отримали ще й почесні грамоти за активну участь у проведенні просвітницько-профілактичних заходів, адже вони ще є волонтерами "Студентської соціальної служби для молоді". З грудня 2003 року при цій службі створений мінітеатр, який об'єднав молодих активістів з навчальних закладів міста. Очолює "Студентську соціальну службу" соціальний педагог Центру соціальної допомоги молоді Алла Шелепович. Специфіка роботи цього театру полягає в тому, що вистави та заходи є не тільки розважальними (до календарних свят), а й переслідують головну мету - здійснювати профілактику СНІДу, наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, тобто пропаганда здорового способу життя. В цьому театрі студенти-волонтери реалізують свої творчі, організаторські та комунікативні здібності. За 9 місяців роботи мінітеатру було проведено 20 масових заходів. Проходять профілактичні заходи в парку ім. 500-річчя міста Хмельницького, міському Будинку культури та навчальних закладах міста. Крім того, "гастролюють" і по школах, адже це для студентів одночасно й практика, та й самі підлітки краще розуміють все в ігровій, розважальній формі.

Також "Студентська соціальна служба" співпрацює з молодими людьми, які мають певні фізичні вади (Товариство молодих інвалідів), з людьми похилого віку (Товариство Червоного Хреста), а також з людьми, які потребують соціально-психологічної підтримки (це новобранці з військових частин), студенти допомагають їм в організації дозвілля.

Під час проведення акцій учасники роздають інформаційний, друкований матеріал, підготовлений психологами Центру соціальної допомоги, який стосується найгостріших проблем сьогодення.

А.ГУНЬКО