Україна на шляху до Євросоюзу: погляд з регіону

Нещодавно на базі Хмельницького національного університету відбувся Перший міжнародний науково-практичний семінар на тему: "Україна на шляху до Європейського Союзу: прогнозування та реалізація політики пріоритетів в інноваційно-інвестиційній та соціально-трудовій сферах".

Науково-практичний семінар проводився Хмельницьким національним університетом спільно з Інститутом економічного прогнозування НАН України, Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Хмельницькою обласною радою, Хмельницькою міською Радою, Хмельницькою обласною асоціацією "Поділля Перший". Мета науково-практичного семінару: обговорення актуальних аспектів інноваційно-інвестиційної та соціально-трудової політики України в контексті євроінтеграційних процесів.

У роботі науково-практичного семінару брали участь відомі вчені з визнаних наукових центрів України: Інституту економічного прогнозування НАН України, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Харківського національного економічного університету, Хмельницького національного університету, Одеського національного політехнічного університету, Тернопільської академії народного господарства, Національного інституту проблем міжнародної безпеки, Львівського національного університету ім. І. Франка, а також науковці з-за кордону: Санкт-Петербурзького державного архітектурно-будівельного університету та Краківської економічної академії.

Робота науково-практичного семінару проходила в режимі пленарних та секційних засідань, де заслухали та обговорили актуальні науково-практичні проблем за наступними напрямками: інноваційно-інвестиційний розвиток України в контексті європейської інтеграції; прогнозування та можливості регіонального розвитку соціально-трудових відносин; загальноекономічні питання розвитку України; впровадження інновацій на основі кластерних моделей розвитку - нові перспективи міжнародного співробітництва.

Пленарне засідання науково-практичного семінару розпочалось привітанням та доповіддю на тему "Інноваційні особливості забезпечення євроінтеграційного розвитку соціально-трудових відносин" професора, доктора економічних наук, проректора з фінансово-економічної діяльності Хмельницького національного університету Віктора Нижника. У виступі порушено питання поступального розвитку наукової думки у місті Хмельницькому та регіоні в цілому. Доповідач підкреслив визначальне місце інноваційної складової в інтеграції України до Європейської спільноти.

Другий день роботи науково-практичного семінару проходив у Кам'янці-Подільському. Робота другого дня була присвячена впровадженню інновацій на основі кластерних моделей розвитку та новим перспективам міжнародного співробітництва.

Леся ГУМЕННА,

відділ зв'язків з

громадськістю ХНУ