ВЛАДА МІСТА ПІДТРИМУЄ НАУКУ

За ініціативою Хмельницького відділення союзу промисловців і підприємців в цьому році при Хмельницькому національному університеті на території НВП "Віднова" створений і розпочав роботу Територіальний інноваційний центр "Поділля" (технопарк), який має на меті, використовуючи науковий потенціал університету, створювати і впроваджувати в виробництво новітні високоефективні технологи та конкурентоздатні види продукції і передачу їх для широкого впровадження на підприємствах міста та області. Крім того, даний центр має стати доброю базою практики для студентів університету з різних спеціальностей, що сприятиме підвищенню рівня їх підготовки.

Лише за цей рік ТІЦ "Поділля" вже надав значну допомогу підприємствам міста і області у відновленні деталей машин і обладнання з високою якістю, зміцненні поверхні деталей машин іонно-плазмовими методами, розробці нових виробів тощо. Зокрема відновлені потужні насоси для міськводоканалу та теплокомуненерго, 7 шнеків собівартістю 15 тисяч доларів США, імпортний екструдер для Хмельницької макаронної фабрики, деталі та вузли підприємств цукрових заводів, пивзаводу, заводу будівельних матеріалів, сільськогосподарських об'єднань. Це дало понад 100 тисяч гривень економії підприємствам міста Хмельницького та області. На ТІЦ проводиться робота з проектування та виготовлення штампів і пресформ для підприємств різних галузей виробництва, розробляється нове обладнання для переробки фуражного зерна та відходів зернового виробництва методом екструдування, досліджуються нові технології отримання високоефективних комбікормів з застосуванням сапонітів, запасами яких багата Хмельниччина, що забезпечують збільшення продуктивності та приросту тварин в 1,5...2 рази. В ТІЦ "Поділля" розробляються енергозберігаючі пристрої та споруди з використанням сонячної енергії для опалення приміщень та нагріву води.

Велика подяка владі міста Хмельницького і, зокрема, міському голові Миколі Приступі, його першому заступнику Василю Осадчому, секретарю міської Ради Михайлу Василишину та депутатському корпусу, начальнику фінансового управління Наталі Стела-новій за розуміння важливості даного заходу і фінансову підтримку ТІЦ "Поділля". Я впевнений, що Територіальний інноваційний центр "Поділля" принесе нашому місту і області велику користь.

Віталій КАПЛУН,

професор, проректор з

наукової роботи ХНУ