Ярмарок вакансій - крок до працевлаштування

Одним із найважливіших напрямків роботи центру зайнятості є співпраця з роботодавцями.

Відкритість, доступність, індивідуальний підхід - три важливі риси взаємодії служби зайнятості з роботодавцями на ринку праці. Практика такої відкритості постійно розширюється. Нікого вже не здивуєш проведенням "круглих столів", інформаційних семінарів, ярмарку вакансій, інформаційними повідомленнями про роботу служби зайнятості в засобах масової інформації.

Тому сьогодні перед спеціалістами служби зайнятості стоїть головне завдання: працювати над збагаченням якості та широти інформування наших клієнтів.

І чим більше сьогодні роботодавці отримують інформації, тим простіше їм вирішити, які з послуг, що надає служба зайнятості, відповідають їх потребам.

У міському центрі зайнятості вже накопичено позитивний досвід взаємодії з роботодавцями. Існує банк вакансій підприємств, а також банк даних кваліфікованих фахівців різного профілю - ця інформація необхідна як роботодавцям, так і незайнятим громадянам.

Відзначаючи позитивні зрушення на ринку праці, не можна не зауважити на тому, що збільшується потреба підприємств у працівниках. Станом на 1.10.2004 року кількість оперативних вакансій становила 1400 одиниць і збільшилась у порівнянні з початком 2004 року в 1,5 раза.

Ці зміни позитивно вплинули на зменшення навантаження на одне вільне робоче місце. Сьогодні на вільне робоче місце припадає 3 особи, на посаду службовців - 5 осіб. А на початку року було відповідно 3 та 10 чоловік.

Добре зарекомендувала себе така нова форма роботи, як ярмарок вакансій, який дає можливість забезпечити роботодавцям інформацію про кваліфікаційний склад осіб, зареєстрованих в центрі зайнятості, без значних матеріальних та організаційних зусиль підібрати собі персонал. Це є своєрідною рекламою підприємств і засобом формування позитивного іміджу роботодавця.

Так, 21 жовтня ц.р. було проведено ярмарок вакансій у приміщенні Хмельницького національного університету. У ході ярмарку можна було отримати інформування про стан ринку праці м. Хмельницького, консультації роботодавців, спеціалістів служби зайнятості, юриста, психолога; інформацію про надання послуг службою зайнятості (профнавчання, дотації, громадські роботи). Відбувались індивідуальні співбесіди з роботодавцями.

Відкрив ярмарок вакансій директор Хмельницького МЦЗ Іван Кукурудза. У ярмарку взяли участь заступник міського голови Юрій Лінкевич, проректор Хмельницького національного університету Михайло Войнаренко, президент Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області, генеральний директор ВАТ "АК "АДВІС" Іван Дунець, заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Степан Войченко, голова правління, генеральний директор ВАТ завод "Темп" Іван Праворський.

24 ринкоутворюючих підприємства міста, зокрема ДП "Новатор", ВАТ "АК "АДВІС", ВАТ "Темп", ТОВ "Хмельницький хлібокомбінат", ВАТ "Хмельницький завод КПУ "Пригма-Прес", ЗАТ "Хмельницьклегпром", ЗАТ "Хмельницька кондитерська фабрика "Кондфіл", ТОВ меблева фабрика "Маршал", ВАТ "Хмельниччина-Авто", Хмельницьке комунальне підприємство "Електротранс", ПП Гакало В.В. (ТМ "Насолода") запропонували вільні робочі місця та вакантні посади.

На ярмарку вакансій були представлені різні робітничі професії та вакантні посади, які користуються попитом на ринку праці: токарі, фрезерувальники, слюсарі-ремонтники, сантехніки, електрогазозварники, муляри, маляри, слюсарі КВП, швачки, кухарі, продавці, рекламні агенти, бухгалтери, інженери-механіки, інженери-конструктори, енергетики, менеджери та інші.

Безробітні та шукаючі роботу мали змогу безпосередньо спілкуватись з керівниками кадрових служб даних підприємств.

Ярмарок відвідало понад 600 чоловік. Було видано понад 350 направлень на роботу на підприємства різних форм власності. ВАТ завод 'Темп", ВАТ "АК "АДВІС", ТОВ "Хмельницький комбінат хлібопродуктів", ДП "Новатор", ЗАТ "Хмельницька кондитерська фабрика "Кондфіл", ТзОВ фірма "ЖЕК №1", ТОВ "Ломбард скарбниця", ПП редакція газети "Є", ТОВ меблева фабрика "Маршал" та інші.

Я впевнена, що і в подальшому співпраця з роботодавцями буде зміцнюватись.

О.КОВБАСІСТА,

начальник відділу взаємодії

зроботодавцями та формування Фонду

Проскурів. - 2004. - 11 листоп. (№91-92). - С.5.