У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ

УНІВЕРСИТЕТІ ЗАВЕРШИВСЯ ПРОЕКТ ЗА СПРИЯННЯ ОБСЄ ТА МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Військова реформа передбачає суттєве скорочення Збройних сил України, і перед офіцерами і прапорщиками, які звільнилися у запас, постає проблема соціальної адаптації у цивільному житті. Українсько-британський центр перепідготовки та працевлаштування при Хмельницькому національному університеті (директор центру проректор ХНУ, професор Михайло Войнаренко) сприяє вирішенню цієї проблеми у місті та регіоні в цілому. В рамках впровадження проектів, спрямованих на сприяння соціальній адаптації звільнених у запас або відставку військовослужбовців, 15 липня 2005 року між Координатором проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні, Міністерством оборони України і Хмельницьким українсько-британським центром перепідготовки та працевлаштування був підписаний договір про співпрацю і проведення сьомого етапу перепідготовки з 12 вересня по 14 грудня 2005 року.

Завдяки підтримці ОБСЄ 15 грудня у Хмельницькому національному університеті 60 слухачів сьомого випуску Українсько-британського центру перепідготовки та працевлаштування військовослужбовців отримали свідоцтва державного зразка про підвищення кваліфікації за спеціальностями "Менеджмент підприємницької діяльності", "Маркетинг на ринку товарів і послуг", "Комп'ютерні технології в економічних системах", "Комп'ютерні системи та мережі".

Урочиста церемонія передбачає ряд заходів, початком яких стало відкриття міжрегіонального "Ярмарку вакансій", до участі в якому запрошено понад 20 підприємств, організацій, установ різних форм власності з міста Хмельницького, багато з яких мають представництва за межами нашої області і надають вакансії для працевлаштування колишніх військових. Крім того, співпраця з такими підприємствами дає можливість працевлаштувати випускників, що приїхали на навчання з інших областей України. Слід зазначити, що таких випускників навчалося 17 чоловік і за умовами програми ОЬСЄ для них не лише навчання, а й проживання були безкоштовними.

ТЮРИН; радник Департаменту ООН та інших міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Роман СІШУК; помічник військового аташе Нідерландів Джон РАСЕНЬЕРГ; заступник міністра оборони України Володимир ПАСЬКО; директор Державного департаменту адаптації військовослужбовців і конверсії військових об'єктів при Міністерстві оборони України Володимир БОЙКО екс-заступник директора Департаменту гуманітарного, соціального розвитку та інформаційної політики Олександр САСЬКО; генерал-майор, заступник командувача військ Західного оперативного командування з гуманітарних питань Віктор ОМЕЛЬЧЕНКО; заступник Хмельницького міського голови Вадим РУЖИЦЬКИЙ; обласний військовий комісар, командувач Хмельницького гарнізону Ігор ШУЛЯКІВСЬКИЙ; командир бригади Ігор БЛИЗНЮК; директор Хмельницького обласного центру зайнятості Іван КРАВЧУК; голова спілки промисловців і підприємців у Хмельницькій області Іван АУНЕІІЬ, а також ректор Хмельницького національного університету, професор Микола СКИБА.

Як зауважив директор Українсько-британського центру перепідготовки та працевлаштування, проректор ХНУ, професор Михайло ВОЙНАРЕНКО, на сьогоднішній день за програмами перепідготовки отримали путівки, так би мовити, у друге життя, понад три сотні колишніх військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також включених у план звільнення зі Збройних сил України, з яких 77% (від загальної кількості перепідготовлених) працевлаштовані. Найефективнішим способом пошуку роботи для випускників та слухачів Хмельницького УБЦПП було й залишається індивідуальне працевлаштування, що передбачає об'єднання зусиль менеджерів центру та апліканта для отримання відповідної посади залежно від особистих якостей та побажань. Так, 40% випускників, що отримали роботу, скористалися послугами спеціалістів Хмельницького УБЦПП у сфері профорієнтації, психологічної та соціальної реабілітації, підготовки та проведенні співбесід, а також базою даних про вакансії на ринку праці (всеукраїнської кадрової мережі). Аналіз статусу роботодавця підтвердив орієнтацію Хмельницького УБЦПП на перепідготовку спеціалістів для ринкового сектору економіки, зокрема 93% працевлаштованих працює на недержавних підприємствах, в основному регіонального рівня.

У процесі навчання за стандартами ОБСЄ здійснювався пошук шляхів продовження проекту, а також можливих майбутніх інвесторів проекту з боку НАТО. За час проведення навчання Хмельницький УБЦПП неодноразово відвідували координатор проекту ініціативи НАТО щодо конверсії та перепідготовки військовослужбовців в Україні Кристофер Штаудт та його асистент Юрій МАТЯШ, які вивчали рівень перепідготовки слухачів та професіоналізм співробітників центру з метою пошуку джерел фінансування проекту.

15 жовтня Жерар МАЛЕ (Економічне управління оборони та безпеки НАТО) та Кристофер Штаудт презентували у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі на засіданні Ради послів 26 країн-членів та 20 країн-партнерів НАТО свої пропозиції щодо продовження фінансування проекту Хмельницького національного університету на наступні 3 роки. Проект отримав позитивну оцінку учасників засідання, на якому були вироблені пропозиції щодо напрямків та обсягів фінансування.

Сподіваємось, що співпраця буде плідною, а результати вражаючі...

Від редакції: Восени член нашої редколегії Михайло Войнаренко був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Верховної Рали України, а також отримав поляку міністра оборони України. Ми щиро радіємо успіхам невтомного Михайла Петровича і бажаємо йому, окрім наукових і поетичних здобутків, впевнено завдяки досягненням УЬЦПП і надалі просувати Україну на міжнародному рівні.