Починаєте у Хмельницькому, продовжуєте за кордоном.

Нову форму навчання освоїв університет.

Протягом одного навчального року, пройшовши акредитацію четвертого рівня, Хмельницький національний університет устиг двічі змінити свій статус: спочатку перетворився з профільного університету на державний класичний, а потім отримав звання національного. Тепер, маючи статус національного, він готовий надавати освітні послуги й за класичними напрямами підготовки. У цьому впевнений ректор Микола СКИБА:

У вищій освіті тільки тепер зайшла мова про створення загальнодержавних центрів тестування для вступників, а ми ще торік апробували цю систему, коли вступні екзамени відбувалися на основі тестів практично без участі викладачів. Щоправда, був один момент, коли результати тестування вводилися в комп'ютерну мережу вручну. Хоча так званий суб'єктивний чинник утручання в іспити був зведений до мінімуму, та все-таки ходили чутки про хабарі й протекції під час вступу. Тому на цьогорічних абітурієнтів чекає новий сюрприз: ми запросимо в аудиторію представників громадськості, батьків, правоохоронних органів, аби всі переконалися, що вступ відбувається чесно й прозоро. На очах присутніх комп'ютер сформує білет із тестами для кожного абітурієнта. Щойно останній здасть листок із відповідями — їх одразу перевірить комп'ютер, а заразом виставить кількість набраних балів, які й стануть основою під час зарахування. Нагадаю, все це без жодного втручання екзаменатора, його можливої суб'єктивної оцінки.

Та й це ще не все. Аби застрахуватися від випадку (знаєте, на екзамені завжди витягнеш той останній білет, який не встиг вивчити), можна буде на платну форму навчання, тобто за рахунок фізичних та юридичних осіб, випробувати свій шанс тричі. Для цього тестування проводитиметься з 12 березня по 4 квітня щосуботи та щонеділі. А ось на бюджетну форму навчання такий шанс лише один. Тому бажаючим вступити до університету треба добре готуватися. На допомогу абітурієнтам ми з усіх дисциплін підготували й видали тестові завдання, які не є закритими, а, навпаки, їх можна придбати в університеті у вільному продажу. Хіба це не переконує в тому, що ми справді хочемо, аби до нас прийшли ті, хто готовий і хоче здобути вищу освіту?

На жаль, нині шістдесят відсотків студентів університету змушені самостійно оплачувати витрати, пов'язані з наданням їм освітніх послуг. Для порівняння зазначу: в більшості європейських вузів на плечі студентів лягає лише тридцять відсотків собівартості навчання. Хоч як це дивно, у нас дорого коштують не знання, інтелект та праця викладачів, а банальні комунальні послуги, котрі "з'їдають" студентські гроші.

Розмову вела Ірина КОЗАК.

Хмельницький.