ХНУ - шлях до Європи

Процес європейської інтеграції дедалі помітніше впливає на всі сфери життя України. Не оминув він і вищої освіти. Відтак, наша країна чітко визначила орієнтири на входження в освітні та наукові простори Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності у контексті європейських вимог; наполегливо працює над практичним приєднанням до Болонського процесу. На Поділлі піонером у цьому став Хмельницький національний університет.

Власне, Болонську декларацію Україна має підписати лише у травні нинішнього року, однак основні положення цього документа реалізуються у нас уже впродовж декількох років. Насамперед, це стосується модульно-кредитної системи навчання, яка має за мету максимальне підвищення мобільності студентів у виборі навчальних програм і вузів, а також можливість передачі предметів освітнім закладам інших країн. Якщо вдатися до доступнішої термінології, то це означає поступове засвоєння навчальних програм порціями, а набрана сума балів дозволяє обійтись без традиційних заліків і надає можливість обирати для подальшої освіти інший вуз - у будь-якій країні, яка увійшла до Болонського процесу. А таких нині нараховується декілька десятків - практично всі країни Європейського співтовариства і Росія.

Один європейський предмет цієї системи - це 36 наших годин навчального процесу. Всього студенту потрібно засвоїти 60 таких предметів. Вінцем навчання стає диплом міжнародного зразка, який визнаний в Європі. Нині в ХНУ на модульно-кредитній системі навчається понад 250 студентів з 8 спеціальностей. їхня кількість має постійно зростати.

На засіданні обласного прес-клубу реформ про ці та інші новації університету розповідали його керівники. Зрештою, як висловився ректор ХНУ Микола Скиба: "Така система є добре забутою старовиною - щось подібне впровадив свого часу Петро Перший у Росії". Професура університету вважає, що в даному випадку йдеться лише про форму навчання, а не про його зміст, адже у нас давно склались ефективні традиції вищої освіти.

За словами проректора ХНУ Сергія Костогриза, тут "завжди знали куди і для чого треба рухатись". Нині найбільший вуз Хмельниччини (14 тисяч студентів) має високу якість підготовки спеціалістів, великий попит на випускників, прозору і сучасну систему навчання та відповідний рівень соціального забезпечення викладачів і студентів. Сприяє цьому, зокрема, комплексна програма розвитку університету на 2004-2006 роки. Отож перехід на європейські моделі навчання особливих складнощів не представляє. Вже сьогодні кращі студенти проходять стажування в США, Великобританії, Німеччині, Франції та інших країнах, а випускники знаходять роботу за спеціальністю на всіх континентах.

Сучасного міжнародного рівня досягнуто в ХНУ із впровадженням тестової системи вступних випробувань та забезпечення прозорості й відкритості вступної кампанії. Ще торік абітурієнти демонстрували свої знання з допомогою комп'ютерних програм, які фактично максимально мінімізували імовірність будь-якого впливу з боку екзаменаторів. А вже цьогорічна вступна кампанія буде ще досконалішою і відкритішою. Вона практично унеможливлює корупцію та хабарництво.

Ще одне досягнення ХНУ - з нинішнього року 51% першокурсників навчатиметься за бюджетні кошти. Щоправда, для цього потрібно буде мати дуже високий рівень шкільних знань. Утім, університетський диплом можна нині отримати за дистанційною формою навчання. У цьому ХНУ є першопроходцем на Поділлі. А вже сьогодні понад півтори тисячі студентів з різних регіонів України здобувають вищу освіту на відстані від Хмельницького. Лише у Луганську таких "віртуальних" студіозів - понад 330.

Натомість в університеті дбають і про розвиток вищої школи на теренах області. За ініціативи Миколи Скиби нещодавно була створена рада подільських вузів, а на базі ХНУ діє єдина інформаційна система освіти Хмельниччини - перша в Україні.

Ось так головний вуз області крокує до європейського завтра нашої держави, прокладаючи шлях для інших учбових закладів. Зрозуміло, дорога ця складна і не лише тому, що вона нова. Так, з набуттям почесного статусу - Національного, ХНУ не отримав належного рівня фінансування, хоча планів щодо розвитку має дуже багато. Втім, тут вірять, що нинішні проблеми вдасться незабаром подолати. Головне - зберегти і розвинути найкращі здобутки, започатковані ще за часів загальнотехнічного факультету Українського поліграфічного інституту, з якого і починався нинішній Хмельницький національний університет найвищого, IV ступеня акредитації.

Володимир РОМАН