СТУДЕНТИ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ПОВЕРНУЛИСЯ З ПОЛЬЩІ

Місто Торунь, яке стоїть на річці Вісла на півночі Польщі, відоме насамперед тим, що подарувало світові видатного вченого-астронома, автора революційної геліоцентричної теорії Миколая Коперника. Понад десять років у цьому місті діє літня школа польської мови і культури для чужоземців. Цього року в її роботі взяли участь 120 студентів із 23 країн світу, серед яких 17 - із Хмельницького національного університету на чолі зі старшим викладачем польської мови Тетяною ГУСАРСЬКОЮ. Участь у літній школі - це висока оцінка міжнародної діяльності ХНУ в справі зміцнення добросусідських зв'язків між Україною і Польщею.

Заняття відбувалися два тижні в університеті ім. Миколая Коперника — одному з найпотужніших у Польщі. Жителі Торуня говорять, що Варшавський університет — найбільший, Ягеллонський — найстаріший, Торунський — найкращий. І в цьому могли пересвідчитися студенти ХНУ, оглядаючи заклад, відвідуючи цікаві лекції з мови, літератури, історії, театру, кіно Польщі. Після навчання вони отримали сертифікати про участь у літній школі польської мови і культури в Торуні.

Навчання студентів, проживання в університетському гуртожитку та харчування в центральних ресторанах Торуня забезпечила адміністрація Куявсько-Поморського воєводства. Це стало можливим завдяки плідній співпраці з ним Хмельницького національного університету. Директор літньої школи Едмунд Оберлян подбав, щоб учасники могли ознайомитися з історією ВНЗ, відвідати визначні місця та музеї міста. Студенти побували і в інших містах Польщі: Мальборку, Гданську, Варшаві.

Леся ГУМЕННА

відділ зв'язків з громадськістю ХНУ