НАУКОВИЙ ФОРУМ ЗІБРАВ ПОЛІТЕХНІКІВ ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ

Друга Польсько-українська науково-технічна конференція "Техніко-економічні передумови розвитку підприємництва" нещодавно відбулася в Краківському політехнічному університеті ім. Тадеуша Костюшка (КПУ). Серед почесних гостей та учасників конференції була делегація науковців Хмельницького національного університету (ХНУ) на чолі з проректором з міжнародних зв'язків, професором Миколою ЙОХНОЮ.

У конференції взяли участь майже сто науковців, які представляли провідні ВНЗ різних міст Польщі: Кракова, Лодзя, Варшави, Кєльця, Жешова, Ченстохова, Глівіци та науковці з України: Хмельницького і Києва. Програмою заходу було передбачено обмін досвідом з моделювання техніки і технічних систем, їх сучасного розвитку, обговорення проблемних аспектів у механіці, модернізації та євроінтеграції освіти в контексті Болонського процесу.

Під час перебування делегації в Кракові підписано Договір про співпрацю головних бібліотек КПУ і ХНУ; підготовлено Протокол про наміри співпраці між нашим університетом і Центром європейської інтеграції у місті Торунь. Відбулася попередня домовленість про можливість проведення досліджень і отримання стипендій нашими науковцями в Інституті ядерної фізики при Академії наук Польщі.

Проректор з наукової роботи ХНУ Віталій Каплун зустрівся з професором Войцехом Журавських з Політехніки в місті Кєльці. Вони обговорили проблеми матеріалознавства та можливості створення спільного інституту трибології та трибологічного матеріалознавства в нашому університеті. Координатор співпраці, доцент ХНУ Юрій Шалапко з представниками КПУ розглянули питання проведення досліджень на кафедрі динаміки машин Краківської політехніки. Він отримав запрошення на конференцію, присвячену проблемам експлуатації машин, їх надійності та зносостійкості, що відбудеться у Краківській гірничо-металургійній академії наступного року.

Професор Глівецької політехніки Лешек Добжанський вручив пам'ятний знак директору Інституту механіки та інформатики ХНУ Георгію Драпаку за розвиток співпраці між науковцями і студентством двох країн.

Цей науковий форум сприяє зміцненню дружби між народами Польщі і України, розвитку взаємовигідного співробітництва у галузі науки і освіти.

Леся ГУМЕННА

відділ зв'язків з громадськістю ХНУ