Вчений, педагог, патріот

За багатовікову історію з Подільської землі вийшло багато людей, які прославили її, стали відомими в усьому світі. Почесне місце серед них належить автору багатьох монографічних узагальнень, підручників, посібників, доктору технічних наук, професору, заслуженому діячу науки і техніки України, академіку Міжнародної академії інформатизації, завідувачу кафедри прикладної механіки Хмельницького національного університету Вілену Петровичу Ройзману.

Майбутній вчений народився 31 березня 1935 року у Летичеві. Оскільки батько був військовослужбовцем, а мати завідувала районною бібліотекою, то маленький Вілен багато часу перебував під наглядом доброзичливих сусідів, розважався разом з їхніми дітьми. З раннього дитинства він перейнявся глибокою повагою до цих добрих душею і серцем людей, української культури, а українська мова стала для нього рідною.

У 1940 році після зайняття радянськими військами Західної України, військова частина, у якій служив Петро Ройзман, була переведена спочатку у Львів, потім у Броди, а згодом майже на кордон - у Великі Мости. За батьком переїжджала і сім'я, зустрівши війну у військовому містечку майже на прикордонній заставі.

В евакуації, далеко від лінії фронту, мати Вілена разом з місцевими селянками робила всю без винятку сільську роботу. Допомагав їй і Вілен. Разом із сільськими хлопцями пас корів і кіз, збирав колоски, яблука, сливи, груші, картоплю, кукурудзу.

Останній лист від батька отримали наприкінці 1941 року. А на початку 1942-го Петро Ройзман героїчно загинув під Ленінградом.

Після закінчення школи юний Вілен дуже хотів навчатися у вузі за фахом, пов'язаним з ракетобудуванням, бути безпосередньо причетним до освоєння космічного простору. Однак п'ята графа в паспорті, що вказувала на його етнічну приналежність, була негласною забороною для вступу в такі вузи. Скільки ж треба було мати розуму, сил і волі, щоб протистояти тоталітарній системі, вийти з цього протистояння переможцем і стати всесвітньовідомим вченим.

Після навчання в Харківському авіаційному інституті Вілен Петрович працював у Запорізькому машинобудівному конструкторському бюро "Прогрес", де взяв безпосередню участь у створенні і випробуванні авіаційних двигунів нового покоління. На основі досліджень в 1964 році він захистив кандидатську дисертацію і видав книгу "Вібрація і врівноваження роторів авіадвигунів"

З квітня 1970-го, з моменту заснування Хмельницького вищого артилерійського командного училища, і до жовтня 1986 року — завідувач створеної ним кафедри опору матеріалів і деталей машин. Це був важливий період не тільки в житті В. П. Ройзмана, але й вищого військового навчального закладу, оскільки практично відбувся складний процес його становлення. Вілен Петрович доклав максимум зусиль для формування кадрового складу кафедри, створення належної матеріально-технічної бази. Очолювана ним кафедра стала ініціатором проведення декількох всесоюзних і міжнародних наукових конференцій і симпозіумів. Вперше в місті Хмельницькому відбулися такі важливі наукові заходи. За цей період під науковим керівництвом В. П. Ройзмана декілька викладачів училища захистили кандидатські дисертації і стали кандидатами технічних наук. Значною мірою саме завдяки науковій і організаторській діяльності Вілена Петровича кафедру визнали кращою серед військових навчальних закладів такого профілю.

В. П. Ройзман вдало поєднує педагогічну діяльність з науковою. Його праці і винаходи відкрили нові наукові напрямки в галузі балансувальної техніки і надійності в радіоелектроніці. Двотомна монографія "Основи балансувальної техніки", підготовлена в співавторстві з видатними вченими, стала енциклопедичним посібником. Ці роботи були об'єднані в докторську дисертацію, яку він захистив у 1979 p., а наступного року йому було присвоєно звання професора.

31986 р. В. П. Ройзман працює спочатку завідувачем кафедри опору матеріалів і теоретичної механіки Хмельницького національного університету, а згодом створеної ним кафедри прикладної механіки. Цей період життя — роки виняткової творчої напруги, повного розквіту його наукового й організаторського таланту. Наукові пошуки вченого вражають широтою різногалузевих знань, що начебто не стикуються між собою. Завдяки В. П. Ройзману відкрито новий напрямок в теорії і практиці динаміки роторних систем. Вчений збагатив науку новими ідеями, що згодом були реалізовані в конструкціях або технологіях виготовлення продукції військово-промислового комплексу і народного господарства.

Вілен Петрович Ройзман став бажаним доповідачем на вітчизняних і міжнародних наукових конференціях. Вчений гідно представляв Україну з науковими доповідями на всесвітніх конгресах, конференціях, інших міжнародних форумах. Вчений отримував особисті гранти в підтримку своєї наукової діяльності від США, Єврокомісії, НАТО, Швейцарії, Австрії, Норвегії, Японії, NASA, Англії, Канади.

Нещодавно В. П. Ройзман завершив роботу над навчальним посібником з прикладної механіки для студентів Хмельницького національного університету. Він вийшов у світ у видавництвах Києва і Львова. Видано також навчальний посібник з опору матеріалів для курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького. Нині вчений працює над тритомною монографією "Міцність в електроніці", в якій узагальнює свій 35-літній досвід роботи в цій галузі. Тепер В. П. Ройзман готує до відкриття в Хмельницькому національному університеті нову спеціальність — Динаміка і міцність машин" зі спеціалізацією з міцності електронних керуючих систем, для яких зазначена монографія повинна стати навчальним посібником.

Подолянин — провідний вчений нашої країни в галузях балансувальної техніки і міцнісної надійності в радіоелектроніці, єдиний у країні доктор технічних наук у цих галузях знань, досвідчений вихователь наукових кадрів. Під його керівництвом захищені 21 кандидатська і 4 докторських дисертацій. Наукова діяльність В. П. Ройзмана гідна подивування. Його роботи з балансувальної техніки підготували грунт для багатьох відкриттів, а загальний перелік наукових праць сягає понад 400 назв. Багато з них стали класичним надбанням світової науки. Держава високо оцінила наукові заслуги свого славного сина. Йому присвоєно почесне звання заслуженого діяча науки і техніки України, його обрано академіком Міжнародної академії інформатизації.

Студентів, курсантів і аспірантів приваблює у вченому не тільки наукова ерудованість, вміння чітко викласти досліджуваний матеріал, готовність завжди надати необхідну допомогу, але й могутній гуманістичний заряд думок, міркувань, цілісна філософська система бачення світу як арена боротьби між добром і злом. Таких викладачів пам'ятають усе життя, згадують з повагою і тепло "Минуло більше трьох десятків років - згадує колишній курсант Хмельницького вищого військового артилерійського командного училища, нині полковник, кадровий офіцер, заступник начальника навчального відділу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького С Ю. Букатевич,- а я досі добре пам'ятаю слова, сказані професором В. П. Ройзманом під час однієї з бесід з курсантами: "Щаливими можна себе почувати тільки тоді, коли щасливі ближні. Не повинно бути щастя за рахунок інших, щастя, побудованого на нещасті інших. Найвірніший критерій поведінки - власна совість". Ці думки я завжди приміряю до себе, звіряю з своєю практичною діяльністю в особистому житті і завжди керуюся ними в роботі зі своїми підлеглими".

В. П. Ройзмана високо цінують шанують колеги в нашій країні і за кордоном. Ректор Хмельницької національного університету доктор технічних наук, професор М. Є. Скиба відзначає: "Професор В. П. Poйзман є тим вченим, хто визначає науковий і моральний авторитет університету, його творчий тонус і шлях розвитку".

Незважаючи на велику зайнятість В. П. Ройзман виконує значну громадську роботу. Він — голова Хмельницької обласної організації Союзу наукових і інженерних об'єднань України. Вже багато років є також науковим керівником Хмельницькою територіального відділу Українського відділення Міжнародного центру наукової культури — Всесвітньої лабораторії. В 1998 р. його обрано віцепрезидентом Національної ради України з машинознавства. До думок і порад Вілена Петровича завжди уважно прислухаються в благодійній організації по західному регіону України Хесед-Бешт, членом правлінні якої він є.

Як патріот своєї країни, він категорично відмовився від еміграції в яку-небудь державу і щасливо живе на рідній землі.

У Вілена Петровича надійний тил— сім'я, що сприяє повному розкриттю фізичного здоров'я і морального стану.

Щодня цей сивочолий, але енергійний і, як завжди, сповнений творчими планами професор проводить серед колег, студентів, курсантів, аспірантів і здобувачів. Вілен Петрович робить все , щоб достойно прислужитися українському народові, розвитку освіти і науки.

31 березня Вілену Петровичу виповнюється 70 років.

З роси й води Вам, професоре!

Олександр ГРИГОРЕНКО, доктор історичних наук, професор Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького.