Методом випадкових чисел

Минулого понеділка в Хмельницькому національному університеті відбулися вступні випробування серед медалістів, котрих рекомендують на навчання державні організації, установи та підприємства.

— Вперше використовуємо на випробуваннях метод, запозичений у львів'ян, — розповідає ректор ХНУ професор Микола Скиба. — До колег із Львівського університету та політехнічного інституту відрядили групу науковців на чолі з головним програмістом Костянтином Васильовичем Листвиним — завідувачем кафедри інженерної графіки. Досвід перейняли, крім того, ще й удосконалили метод тестування, додавши сканування.

Розповімо про сам вступний іспит. По одному до аудиторії заходять абітурієнти. Беруть талони і за їх нумерацією сідають за партами. Один з екзаменаторів дає талони, які абітурієнти мають акуратно заповнити. Жодного перекреслення не повинно бути, бо інакше комп'ютер не прийме відповіді. В присутності вступників та представників від батьків комп'ютер методом випадкових чисел компонує екзаменаційні квитки. Талони для відповідей і білети тут же скріплюються печаткою приймальної комісії університету. По черзі хлопці j та дівчата беруть квитки. Який номер — знає лише абітурієнт. Всього за дві години претенденти на студентську лаву повинні знайти вірні відповіді в тестах.

Ця група складала економічну географію — необхідно було вивчити півтори тисячі запитань, з математики була тисяча завдань. Для заліку необхідно дати відповіді ще й з української мови та літератури. І кожного разу виконані письмові завдання оцінює комп'ютер. Згодом на дошці з'явилися номери квитків і результати знань абітурієнтів. А через деякий час на табло з'являються прізвища і результати. Чітко, оперативно, прозоро.

Запитую про враження присутнього на екзамені батька абітурієнтки: "Мене звати Йосип Станіславович Шостак. Я — вчитель фізики Бубнівської загальноосвітньої школи Городоцького району. Моя дочка Інна вже втретє проходить таке тестування, одержала позитивні результати. На контрактну форму навчання вона вже рекомендована, але вирішили спробувати ще й на бюджет. Справді, екзамени відбуваються дещо нетрадиційно: комп'ютер дав завдання і оцінив відповіді.

— Найвищий рейтинг — 24 бали. Високі показники, приміром, в золотої медалістки Наталі Казановської, — розповідає директор інституту економіки і підприємництва ХНУ професор Микола Бондаренко.

— Чверть століття викладаю в цьому вузі, в них 14 років —на посаді декана. І дуже радий, що наше нововведення посприяє відібрати кращих з кращих. Тут ніяка протекція вже не пройде.

Після екзамену запитую про враження вродливу юнку.

— Анастасія Давидюк, — відрекомендувалась дівчина, — я випускниця Хмельницької ЗОШ №27, маю золоту медаль, успішно пройшла тестування. Мрію стати студенткою.

Чи здійсниться мрія абітурієнтки та її ровесників, вирішуватиме приймальна комісія 7 липня. До речі, для тих, хто потерпів фіаско, ректорат університету дає ще одну можливість — пройти тестування в загальному потоці 11 —12 липня.

Надія МАРИНИЧ.