Болонська декларація діє на Хмельниччині

У Хмельницькому національному університеті найвищою гордістю сьогодні вважаються його випускники. За цим твердженням стоїть дуже багато — проста нібито логіка насправді обертається в складний комплекс системної роботи. Так, сучасні ринкові відносини не оминули і сферу вищої освіти, вона також активно реформується, орієнтуючись на входження в науково-освітній простір об'єднаної Європи.

На Хмельниччині першопрохідцем на нових шляхах до висот сучасної цивілізації в освітній галузі справедливо вважається саме ХНУ. Найбільший вуз регіону активно впроваджує різні моделі у підготовці майбутніх спеціалістів. Зрозуміло, що це вимагає серйозної перебудови навчального процесу. Більше того — самої філософії здобуття вищої освіти. Такі підходи є аналогічними принципам, що побутують у Західній Європі й закріплені у Болонській декларації.

На засіданні обласного прес-клубу реформ керівництво ХНУ детально познайомило журналістів з тими положеннями, які дозволяють випускникам університету вільно почуватись за межами України як визнаним спеціалістам, студента отримати можливість вибрати для подальшого навчання європейський вуз.

Один з базових принципів Болонської декларації, що віднедавна запроваджений в ХНУ, — це так звана кредитно-модульна система навчання. Полягає вона в особливій технології навчального процесу, коли студент засвоює курс певними порціями-кредитами. Європейський кредит дорівнює нашим 36 годинам, повний курс складається з 60 таких кредитів. Маючи визначену суму балів за кожний кредит, студент може переходити до інших вузів за бажанням без доздачі якихось дисциплін. Крім того, таким чином нівелюється відома нам практика "нестатутних відносин" між студентами і викладачами.

Визначення змістовних модулів навчання з кожної дисципліни, узгодження кредитних систем оцінювання досягнень студента повинні стати основою для вирішення задекларованої

в Болоньї мети - створення умов для вільного переміщення студентів, викладачів, менеджерів освіти теренами Європи.

Україна має приєднатись до Болонської декларації у травні нинішнього року. Між тим, в ХНУ за новою системою навчається вже понад 250 студентів за 8 спеціальностями. Незабаром на неї має перейти весь університет. Щоправда, це вимагає від керівництва і викладацького складу неабияких зусиль і відповідних заходів, зокрема, у повному забезпеченні майбутніх випускників необхідною методичною літературою. Як висловився проректор ХНУ, професор Сергій Костогриз: "За такої системи тільки ледачий та дурний не зможе навчатись".

Логічним додатком до європейських новацій (власне, вони, як зауважив ректор ХНУ Микола Скиба, в Росії практикувались ще за часів Петра І) в університеті стала сучасна система вступних іспитів — без будь-якого впливу екзаменатора. Все побудовано за допомогою комп'ютерних програм. Для цього створено незалежний центр тестування — перший на Поділлі.

Запроваджені системи цілком відповідають критеріям освіти в рамках Болонського процесу: якість і прозорість підготовки фахівців, відповідність європейському ринку праці, сумісність кваліфікації на вузівському та післявузівському етапах підготовки. Вже зараз диплом ХНУ визнається в країнах Європейського співтовариства і багато його випускників працює там за спеціальністю. А що стосується України, то, за словами Миколи Скиби, за ними стоїть черга ще підчас випускників іспитів.

Отож недарма Хмельницький національний університет гордістю вважає володарів своїх дипломів. Надзвичайно багато сконцентровано у цьому кредо: і фаховий рівень викладачів, і сучасний рівень оснащення, і давні традиції, і рівень соціальної забезпеченості випускників, і науковий потенціал, і відповідність світовим вимогам. Зрештою, саме звання вузу відповідає обраному курсу — на європейську інтеграцію, де найвищою цінністю є людина.

В.БІЛОРУСЦЕВ