З'явилась нова спеціальність

Восени 2004 року в Хмельницькому національному університеті здійснено перший набір на нову спеціальність "Фізична реабілітація". Відкриттю цієї спеціальності сприяла нагальна потреба у реабілітологах в регіоні та за його межами. Професійна діяльність фахівців з фізичної реабілітації спрямована на відновлення та розвиток фізичних якостей, зміцнення здоров'я, пропаганду здорового способу життя, відновлення працездатності включно з компенсацією втрачених функцій людей різних вікових груп. Таких працівників потребують у медичних установах, навчально-реабілітаційних центрах, закладах освіти та соціального захисту населення, в установах фізкультури та спорту. Також спеціалісти зможуть застосувати себе в якості тренерів-реабілітологів з підготовки спортсменів-розрядників та спортсменів-інвалідів. Люди з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги, роботи спеціалістів з фізичної реабілітації. Студенти-першокурсники мали нагоду попрактикуватись в роботі з такими людьми. До Дня інваліда на базі нашого університету відбулися спортивні змагання серед інвалідів області. В змаганнях брали участь 183 спортсмени з 11 районів нашої області та м. Хмельницького. Змагання організували кафедра фізичного виховання ХНУ, працівники обласного спорткомітету товариства інвалідів та "Інваспорту", представники ректорату університету. Студенти залучались до суддівства, їх обов'язками також були контроль та догляд за учасниками змагань, а в разі потреби надання їм медичної допомоги. Отже, першокурсники відчули і приємні, і складні моменти роботи та спілкування з інвалідами. Це був їх перший практичний досвід, який, звичайно, знадобиться в майбутньому.

Найближчим часом між кафедрою фізичного виховання ХНУ та обласним товариством "Інваспорт" готується угода про співпрацю. Тому проведення змагань на базі ХНУ між інвалідами області мають регулярний характер. Такий приклад є гідним наслідування.

Люди, які залежать від інвалідних крісел, значною мірою знаходяться в соціальній ізоляції. І саме реабілітологам належить змінювати цю ситуацію і доносити до людей радість життя та спілкування.

І.ПЕЛИПЯК,

спеціаліст відділу зв'язків з

громадськістю ХНУ