Діє студентське наукове товариство

В рамках виконання Указу Президента України "Про Програму роботи з обдарованою молоддю на 2001-2005 роки" та з метою залучення обдарованих студентів до наукових досліджень, популяризації наукової роботи серед студентів, підвищення престижу освіти та знань у молодіжному середовищі, виховання кадрового потенціалу університету в інституті механіки та інформатики (ІМІ) ХНУ організовано та ефективно працює студентське наукове товариство (СНТ). Товариство існує з 2004 року а налічує 12 студентів І-ІІІ курсів МІ. Головною метою діяльності студентського наукового товариства є стимулювання та підтримка наукових пошуків студентів, їхньої творчої ініціативи та інтелектуальної підготовки. А практичним механізмом її реалізації виступає тісна і продуктивна співпраця СНТ зі студентськими навчальними науково-виробничими підрозділами, лабораторіями, створення студентських наукових гуртків. Студентське наукове товариство бере активну участь у проведенні наукових та науково-практичних конференцій, семінарів; проводить конкурси студентських наукових робіт, турніри технічної творчості, допомагає в організації першого університетського етапу Всеукраїнських студентських олімпіад тощо.

Студенти під час засідань наукового товариства пізнають методи інформаційних пошуків та наукових досліджень, правила та способи написання статей, техніку викладення напрацьованого матеріалу тощо. На засіданнях організовуються тренінги виступів студентів перед аудиторією та подолання страху доповідача. Також проводиться підготовка студентів до створення нових винаходів. Так один зі слухачів СНТ спеціальності "Обладнання легкої промисловості" Олександр Лаврентій готується подати заявку на винахід. Це вже друга його заявка за два роки навчання в університеті. Переважна більшість студентів товариства вже має реальні науково-дослідні теми, що в подальшому перетворяться у дипломні проекти. В цьому їм допомагають викладачі університету.

"Увага до проблем студентського наукового товариства з боку керівництва університету, спільна праця в цьому напрямку зможуть сприяти виходу нашого університету на провідні позиції в країні", — зазначив керівник Студентського наукового товариства, кандидат технічних наук, доцент Сергій Горященко.

Л.ГУМЕННА,

спеціаліст відділу зв"язків з громадськістю ХНУ