Іде модернізація освітньої діяльності

Процес європейської інтеграції дедалі помітніше вшите на всі сфери суспільного життя держави, не оминув він і вищої освіти. Відтак, Україна чітко визначила орієнтири на входження в освітній та науковий простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності у контексті європейських вимог, щораз наполегливіше працює над практичним приєднанням до Нантського процесу. Хмельницький національний університет був і є активним учасникам цих процесів.

Микола СКИБА, ректор ХНУ, професор, доктор технічних наук:

- Хмельницький національний університет — найбільший на Поділлі навчальний заклад, що має найвищий IV рівень акредитації та все необхідне для підготовки фахівців високої кваліфікації: розвинену інфраструктуру, досвідчений професорсько-викладацький склад, чудову бібліотеку, потужну комп'ютерну базу, багаторічний досвід освітньої та наукової діяльності. Протягом одного навчального року ХНУ двічі змінив свій статус: перетворився з профільного університету на державний класичний, а згодом отримав звання національного. У структурі університету — шість інститутів, до складу яких входить чотирнадцять факультетів. У нас здобувають освіту майже чотирнадцять тисяч студентів, а навчальний процес забезпечують майже 400 докторів і кандидатів наук, професорів і доцентів. Практично ми вже готові працювати за кредитно-модульною системою освіти. Ми відійдемо від традиційної схеми "курс лекцій — екзамен -оцінка". Під час навчального семестру студенту потрібно буде засвоїти відповідний обсяг знань як суму окремих порцій навчального матеріалу (змістових модулів). При цьому він працюватиме на семінарах, займатиметься в бібліотеці, готуватиме реферати і за кожну виконану роботу отримуватиме певні бали. Якщо студент до кінця семестру набере необхідну їх кількість — автоматично звільняється від заліків та екзаменів. Уся система працює прозоро і старанному студентові неважко набрати потрібну суму балів. А це означає, що йому не доведеться переживати екзаменаційних стресів. Також, отримавши своїх 60 залікових кредитів за рік навчання, наш студент зможе продовжити навчання в будь-якому європейському вищому навчальному закладі без додаткових іспитів. До того ж, форма не тільки наблизить навчальний процес до європейських вимог, а й зробить загальновизнаним український диплом.

Ганна КРАСИЛЬНИКОВА. начальник навчально-методичного управління, завідуюча навчально-методичним центром інноваційних технологій ХНУ:

- В рамках модернізації вищої освіти України у ХНУ проходить експеримент запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу. Міністерство освіти і науки України планує призупинити експеримент запровадження кредитно-модульної системи і з 1 вересня 2005 року навчати всіх студентів 1 курсу за такою освітньою технологією. Буде змінено лише форму організації навчального процесу, а не зміст програм і якість навчання. Кредитно-модульна система підвищить вимоги не лише до студентів, а, перш за все, до викладачів, оскільки необхідно розробити повне методичне забезпечення дисциплін і весь пакет матеріалів видати студентам на початку навчального семестру. Вже протягом першого семестру поточного навчального року 90 викладачів ХНУ, які задіяні у педагогічному експерименті, прослухали методичні семінари, присвячені розробці навчально-методичного забезпечення дисциплін, в другому семестрі ще 90 осіб ознайомляться з новою організацією навчального процесу. Щоб реально запровадити систему обміну студентами між країнами і ВНЗ, в Хмельницькому національному університеті на економічних спеціальностях вже розпочали вивчення двох іноземних мов та розробку інформаційного пакету університету.

Обрані шляхи модернізації вищої освіти України аналогічні загальноєвропейським підходам. Принципи Болонської декларації в повному обсязі мають бути впроваджені в Європі до 2010 року. 2005 рік - рік чергової зустрічі міністрів освіти європейських країн, де проводитиметься моніторинг досягнутого. Основним завданням на цей період окреслено реалізацію передбаченої Болонською декларацією Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS). Саме її розглядають як засіб підвищення мобільності студентів під час переходу з однієї навчальної програми на іншу, з одного навчального закладу в інший. Важливий момент запровадження кредитної системи — можливість враховувати всі досягнення студента, а не тільки аудиторне навчальне навантаження, зокрема, участь у наукових дослідженнях, виступи на конференціях, предметних олімпіадах тощо. Визначення змістових модулів навчання з кожної дисципліни, узгодження систем оцінювання досягнень студента мають стати основою для вирішення ще однієї задекларованої в Болоньї мети — створення умов для вільного переміщення студентів, викладачів, менеджерів освіти та дослідників освітянськими просторами Європи. Для тих, хто планує в подальшому працювати за кордоном, це надзвичайно важливо.

Л.ГУМЕННА,

спеціаліст відділу зв'язків

з громадськістю ХНУ