Міністр освіти і науки України у Хмельницькому

В останні дні весни Хмельницький національний університет відвідав міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко.

Під час робочого візиту він зустрівся з представниками ректорату, професорсько-викладацького складу і студентами ХНУ, оглянув виставку студентських і викладацьких робіт, технічні винаходи, представлені на стендах, комп'ютерні know-how, розроблені нашими послідовниками Біла Гейтса. На зустрічі з освітянами міністр розповів про основні напрямки діяльності Міністерства освіти і науки щодо покращення ситуації у галузі.

"Основним пріоритетом у роботі його команди, - зауважив С. Ніколаєнко, - буде впровадження європейської якості та доступності освіти". Саме тому Станіслав Миколайович уважно ознайомився з організацією набору абітурієнтів до ХНУ за тестовою формою і зауважив: "Ми спробуємо хоча б частково виключити суб'єктивний чинник при вступі і проводити вступні іспити у формі незалежного зовнішнього тестування...".

Наша розмова зі Станіславом Ніколаєнком:

- Декілька років ми говоримо про приєднання України до Болонського процесу. Що уже зроблено у цьому напрямку і коли наші дипломи будуть нарівні світових?

- 19 травня в Бергені (Норвегія) в рамках зустрічі всіх європейських міністрів освіти я підписав Булонську декларацію. На сьогодні основні умови ми виконали і нам дають час до 2010 року для вдосконалення певних механізмів і моделей вищої та середньої освіти. Гадаю, особливих складнощів у нас у цьому плані не буде. Хоча деякі проблеми залишаються. Перша - це участь студентів у дослідницькій роботі. Є проблема й у законодавчому полі. Нам потрібно поступово з чотирьох кваліфікаційних рівнів - молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст і магістр, переходити на два - бакалавр і магістр. Перший навчатиметься три-чотири роки, другий - п'ять років і матиме професійну або академічну спрямованість.

Ми маємо потужні університети з сильними традиціями, серед них і Хмельницький національний університет. На жаль, сьогодні у нас не всі університети такого рівня і тому приєднання до Болонського процесу — це дуже складний процес. Нам необхідно переглянути зміст навчальних програм, форми і методи навчання, тому що всі українські ВНЗ потрапляють під зовнішнє оцінювання європейськими експертами.

- У чому, на ваш погляд,українські університети поступаються західним?

- Наші вищі навчальні заклади сьогодні мають інтелектуальний потенціал не гірший будь-якого західного університету, але якщо взяти 500 найкращих університетів світу, на жаль, українських там немає. Чому? Один з перших показників бюджет університету, тобто матеріальне підґрунтя, залишається проблемним. Проблемним є і матеріально-технічне забезпечення навчальних закладів, і впровадження нових інновацій них технологій навчання. Тому найближчим часом почнеться робота з впровадження в навчальний процес інформаційних технологій, створення науково-освітнього порталу, відновлення технічних засобів навчання. Я глибоко переконаний, що Болонська декларація передбачає повну уніфікацію вищої освіти України до 2010 року.

- Одна з вимог Болонського процесу - демократизація освіти. Про що конкретно йдеться?

- Демократизація освіти, передусім, передбачає участь у навчальному процесі громадськості. Зміни до Закону про вищу освіту передбачають, що не менше 10% студентів повинні входити до складу органів, які обирають керівника, і стільки ж — у вчені ради, котрі вирішують поточні питання. Головне, щоб студенти були не лише споживачами знань, а й активними учасниками наукового та навчально-виховного процесів.

Л.ГУМЕННА, спеціаліст відділу зв'язків з

громадськістю ХНУ