Побували у Польщі

Далеке польське місто Торунь, яке розміщене на півночі Польщі, відоме, перш за все, тим, що подарувало світу видатного польського вченого-астронома, автора революційної геліоцентричної теорії, Миколая Коперніка. Місто славиться й вишуканим готичним стилем архітектури та найкращими у світі торунськими пряниками. Торунь входить до Списку світового надбання культури ЮНЕСКО.

Понад 10 років у цьому місті діє літня школа польської мови і культури для іноземців. В цьому році у її роботі взяли участь 120 студентів із 23 країн світу, серед яких була група з 17 студентів Хмельницького національного університету на чолі зі старшим викладачем польської мови Тетяною Гусарською, яка поділася своїми враженнями від цієї поїздки:

- Торунь - місто варте пізнання, місто, яке збагатило новими знаннями наших студентів. Перебування у Польщі тривало два тижні. Заняття проходили в університеті ім. Миколая Коперніка. Університет, поряд з Варшавським і Ягелонським, - один із найпотужніших у Польщі. З любов'ю до свого університету жителі Торуня стверджують, що Варшавський - найбільший, Ягелонський - найстарший, Торунський - найкращий. І в цьому могли пересвідчи тися студенти ХНУ, оглядаючи університет, відвідуючи досить цікаві, змістовні лекції з мови, літератури, історії, театру, кіно Польщі. Після навчання в Польщі студенти нашого університету отримали сертифікати про участь у літній школі польської мови і культури в Торуні.

Приємно відзначити, що навчання студентів, проживання в університетському гуртожитку та харчування забезпечила адміністрація Куявсько-Поморського воєводства. Це стало можливим завдяки плідній співпраці ХНУ та Куявсько-Поморського воєводства. Зокрема, велика подяка маршалу воєводства Вальдемару Ахрамовічу, який минулого року у вересні відвідав наш Подільський край і підписав угоду про співробітництво між Хмельницькою областю і Куявсько-Поморським воєводством. Директор літньої школи Едмунд Оберлян зробив все можливе, щоб познайомити учасників літньої школи з історією вузу, провести екскурсію його корпусами, показати просторі, обладнані найновішими технічними засобами аудиторії. Поряд із заняттями, які тривали по 6 годин в день, студенти екскурси по городу-відвідали планетарій, головну бібліотеку університету, музей астрономії та етнографічний музей. Гостей вразили готичні костьоли, ратуша, будинки XVII -XIX ст. Студенти побували й у інших містах Польщі: Мальборку, Гданську, Варшаві.

Студентка ХНУ, учасниця літньої школи Катя Скиба ділиться враженнями:

- Нам дуже сподобалася Польща. Це чудова країна. Тут безліч цікавих визначних пам'яток. За цей час ми не лише істотно зміцнили знання польської мови, а також довідалися багато цікавого про історію і культуру нашого найближчого сусіда. Тут добрі й гостинні люди. Не дивлячись на те, що у літню школу приїхали представники з 23 країн світу, усі знайшли спільну мову. Загалом, усе було дуже цікаво. Ми повернулися переповнені незабутніми враженнями про Польщу. З багатьма іноземцями продовжуємо спілкуватися і зараз, за допомогою Інтернету.

Сподіваюся, що наше співробітництво буде вдало розвиватися, і ми обов'язково зустрінемося через рік. Шкода, що час летить швидко, але в одному я впевнена: наукове співробітництво між Польщею й Україною має великі перспективи і корисне обом країнам.

Леся Гуменна

Відділ зв'язків з громадськістю ХНУ