Проект НАТО в Україні

Реформування військової сфери потребує ефективних дій в частині соціальної адаптації осіб, звільнених з військової служби. Результатом спільних зусиль колишнього координатора українсько-британської програми Дональда Сміта, представників НАТО в Україні Джеймса Гріна і Крістофера Штаудта, високих посадовців Міністерства оборони України стало відкриття 15 лютого 2006 року у Хмельницькому першого в Україні Центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців за підтримки Трастового фонду Програми НАТО "Партнерство заради миру". З урахуванням пропозицій з боку України і грошових вкладів країн НАТО, спільний Трастовий фонд Альянсу (500 тисяч евро) буде використовуватись для надання допомоги Україні на цілі перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців. Заплановані на 2006 рік курси згідно з проектом "Ініціатива НАТО щодо конверсії та перепідготовки колишніх військовослужбовців в Україні" вже розпочали свою роботу.

Ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба, директор Хмельницького центру, проректор університету Михайло Войнаренко, голова Хмельницької обласної ради Анатолій Овчарук, заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Мельник, секретар Хмельницької міської ради Михайло Василишин, в.о. командувача військ Західного оперативного командування генерал-лейтенант Віктор Тютюнніков його заступник, генерал-майор Віктор Омельченко, командувач Хмельницького військового гарнізону, обласний військовий комісар Ігор Шуляківський, ректор Національної академії прикордонних військ ім. Богдана Хмельницького генерал-майор Валерій Райко, проректори і декани університету запросили гостей в актовий зал, де зібралося понад 600 осіб, в тому числі офіцери запасу, а також представники районних військових комісаріатів і діючих військових частин Хмельницької області, студенти і викладачі Хмельницького національного університету, Національної академії прикордонних військ, Хмельницького університету управління і права.

Під звуки козацького маршу зал оплесками зустрічав заступника Міністра оборони України Володимира Паська. начальника головного управління по зв'язках з НАТО Міністерства закордонних справ України В'ячеслава Яснюка. директора Державного департаменту адаптації військовослужбовців і конверсії військових об'єктів Міністерства оборони України Володимира Бойка, Посла Нідерландів в Україні Рона Келлера, Аташе з питань оборони Нідерландів Віллема Ван Хесребейка, другого секретаря Посольства Фінляндії Юка Пагаринена, керівника департаменту НАТО з питань економічної безпеки і оборони Жерара Мале, директора центру інформації та документації НАТО Мішеля Дюре, керівника офісу зв'язків НАТО в Україні Джеймса Гріна, менеджера проекту Програми НАТО-Україна Крістофера Штаудта, його заступника Юрія Матяша і супроводжуючих осіб.

Ректор університету Микола СКИБА щиросердечно привітав гостей у стінах університету, в якому на 14 факультетах навчається більше 14 тисяч студентів за 38 спеціальностями. Понад 800 викладачів, в тому числі 350 кандидатів і 60 докторів наук, забезпечують високу якість навчального процесу, а кращі з них працювали за міжнародними програмами, такими як програма ТАСІС, українсько-британська програма, ОБСЄ і будуть успішно працювати за програмою НАТО, реалізуючи проект перепідготовки військовослужбовців, що звільнилися або підлягають звільненню зі Збройних Сил України.

Жерар МАЛЕ у своєму виступі підкреслив, що НАТО сповідує розвиток партнерства, співробітництва, взаємодопомоги, підтримки, а також запровадження демократичних цінностей у всіх куточках світу. Крім того, НАТО надає допомогу країнам, що реформують свої збройні сили, підтримує проекти з перепідготовки колишніх військових та їх працевлаштування після звільнення з армії. Як зазначив Ж.Мале, такі проекти існують і в інший країнах, навіть з досить стабільною економікою. Вони покликані спростити перехід до цивільного життя людям, що присвятили частину свого життя захисту своєї вітчизни. Це дозволяє зменшити напругу в регіонах з нестабільною політичною та економічною ситуацією. Він також сказав, що забезпечити другий рік фінансування Хмельницького центру через Трастовий фонд програми НАТО "Партнерство заради миру" вже виявили бажання Фінляндія, Болгарія і Литва. Крім того, аналогічні центри можуть бути створені і в інших регіонах України.

Юка ПАГАРИНЕН, подякувавши за теплий прийом, наголосив на тому, що Фінляндія не є країною-членом НАТО, а як і Україна, країною — партнером НАТО. Але незважаючи на це, Фінляндія фінансує ряд проектів у сфері соціальної допомоги колишнім військовим інших країн, причому як самостійно, так і під егідою НАТО. Він підкреслив, що співробітничати з НАТО і бути його членом, це не одне і те ж. Скорочення армії — це самостійна політика кожної держави, це складний процес, через який пройшли всі країни. І якщо сьогодні допомога в соціальній адаптації офіцерів запасу потрібна Україні, то Фінляндія готова її надавати.

Після виступів Мішель Дюре, Джеймс Грін, Володимир Пасько провели коротку прес-конференцію. На завершення Дж.Грін підкреслив важливість розвитку партнерських відносин і активної підтримки програм соціальної адаптації військовослужбовців, спрямованих не тільки на співробітництво з Міністерством оборони України в галузі безпеки та підтримки миру, а й на зміну ставлення громадян України до НАТО як до ворога, яке сформувалося за часів холодної війни.