Кір поставив підніжку університету чи медицині

з епідемією кору

Враховуючи епідемічну ситуацію у м Хмельницькому та області стосовно захворювання на кір і пропозиції головного державного санітарного лікаря №. Хмельницького від 20.02.06 р. за №341, -

НАКАЗУЮ:

  1. Тимчасово призупинити навчальний процес на денній формі навчання університету на всіх факультетах, курсах та спеціальностях в період з 25-го лютого до 8-го березня 2006 р. включно.

Незвично тихо було впродовж кінця лютого і початку першої декади березня у Хмельницькому
національному університеті. До головного корпусу прямували лише люди старшого віку і дуже рідко -
студенти. Небезпека поширення кіру несподівано опустошила аудиторії найбільшого у м. Хмельницькому навчального закладу. Коли хвороба на людину нападе і де її захопить, як

правило, передбачити важко нашій медицині. Тож звинувачувати у тому, що саме напав кір і саме на студентів університету та деяких інших навчальних закладів ніхто не збирається. Сталося - і сталося. Хоча...

- Перших хворих,- розповіла лікар-терапевт оздоровчого пункту Хмельницького національного університету Г.І.Шрестха,- ми виявили наприкінці грудня минулого року. Кір, зазвичай, дитяча хвороба. Але ось такий парадокс: він "дорослішає". Справа ще й у тому, що одразу поставити точний діагноз дуже важко. Адже кір починається подібно до простудного захворювання. І лише на 3-4-ий день проявляється своїми особливостями. У зв"язку з цим, очевидно, і студенти, які захворіли, не одразу забили тривогу. Адже ми звикли самі лікувати простудні захворювання...

Коли ж випадки захворювання на кір вже були не поодинокі, вирішено було надати необхідної гласності цьому захворюванню і вжити необхідних заходів. Коли було зафіксовано 17 студентів хворих на кір, ситуацію визнали епідеміологічною. Тоді ж ректор підписав наказ про тимчасове призупинення навчального процесу.

Згодом лікувалося з приводу кору 25 студентів.

Зрозуміло, у інфекційній лікарні отримували допомогу й інші хворі на кір. Там їх кількість переходила за сто.

Як розповідають фахівці, щеплення проти кору проводяться дітям до півтора року. Ревакцінація проводиться в 6 або 11 років. Тоді, вважається, що в людини виробляється на все життя імунітет проти кору.

Однак тепер, коли ця хвороба ." подорослішала" і вражає людей до 35 років, змінюються погляди на вакцинацію. Висловлюється думка про необхідність проводити її один раз на десять років.

Правда, наша медицина до цього не готова. Вакцини вистачає лише на дітей. Тому навіть сьогодні говорити про вакцинацію дорослих при поширенні кору безперспективно. До того ж, фахівці вважають, що щеплення під час хвороби може взагалі нашкодити.

Кір-інфекційна хвороба. Передається під час кашлю, при чиханні, навіть диханні. Починається нежитем, кашлем, а на 3-4-ий день в роті з'являються червоно-фіолетові плями навколо дрібненьких білих горбочків. Наступного дня додаються висипання за вухами, на обличчі, шиї. Хворим необхідно лікуватись тільки під наглядом лікаря, бо можуть бути серйозні ускладнення.

С. Климко


.