РЕКТОР - ЦЕ ДОЛЯ

Радомир Сілін - почесний ректор Хмельницького національного університету, доктор технічних наук, професор, академік інженерних наук Української технологічної академії, Міжнародної академії інформатизації, Академії триботехніки, президент Національного комітету України з питань машинознавства, заслужений працівник народної освіти України, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, почесний громадянин міста Хмельницького. Він шанована людина в ділових і освітянських колах України. Найповніше розкрився його талант науковця, педагога та громадського діяча у Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування, де він понад чверть століття очолював професорсько-викладацький і студентський колективи. За роки незалежності інститут трансформувався у Технологічний університет Поділля, а не так давно отримав статус національного.

Завдяки наполегливій праці ректора і його однодумців ВНЗ розрісся в ошатне науково-студентське містечко із сучасною інфраструктурою. Одночасно з будівництвом оновлювалися навчальні кабінети, лабораторії, аудиторії, збагачувалися бібліотечні фонди. Було створено телевізійну систему, що об'єднала телестудію і вісім лекційних аудиторій, організовано обчислювальний центр, а невдовзі повністю комп'ютеризовано навчальний і науково-дослідницький процеси. Було також напрацьовано нові напрями підготовки науково-педагогічних кадрів, передусім з числа колишніх здібних студентів. Власне, в цьому ректору прислужився досвід в організації науково-дослідних робіт і впровадження їх результатів у виробництво, набутий під час роботи у Львівській політехніці та наукового стажування в США.

- Активна громадська позиція Радомира Івановича сприяла тому, що наш ВНЗ увійшов в епоху політичних і соціально-економічних перетворень в Україні організовано, -розповідає його учень і послідовник, ректор Національного університету Микола Скиба. - Різними формами навчання охоплено майже 14 тисяч майбутніх фахівців, котрих навчають понад 800 наставників. Серед них - 59 докторів наук і професорів і 350 кандидатів наук і доцентів.

Кілька років тому за результатами рейтингу вищих навчальних закладів хмельничани увійшли до десятки кращих технічних і технологічних ВНЗ України.

Почесний ректор Національного університету і нині живе повнокровним життям рідного йому ВНЗ, постійно переймаючись його проблемами. Бо кредо цієї людини: жити по совісті.

Валерій МАРЦЕНЮК, журналіст