Ректор, який дивиться тільки вперед

Візитівка .

Микола Єгорович Скиба. Народився новорічної ночі 1950 року на Сумщині. Українець. Закінчив Київський технологічний інститут легкої промисловості. Там же поступив в аспірантуру. Після її закінчення за призначенням потрапив до Хмельницького технологічного інституту. Спочатку був асистентом, а після захисту кандидатської дисертації обраний за конкурсом на посаду доцента. Згодом отримав і вчене звання.

Службова і наукова кар ' єра Миколи Скиби просувалася стрімко. За десять років роботи у Хмельницькому він вже був деканом факультету. У 1997 році став професором, згодом проректором з навчальної роботи Технологічного університету Поділля. З ЗО квітня 2001 року ректор цього ж університету, котрий з 1 січня 2004 року реорганізований у державний університет, а з 21 серпня 2004 року перейменований на Хмельницький національний університет.

Нагороджений знаками "Винахідник СРСР", "Відмінник освіти України", Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, заслужений працівник народної освіти України, двічі занесений на обласну Дошку пошани.

Автор 111 публікацій, 3 монографій, 3 навчальних посібників, отримав 18 авторських свідоцтв та патентів. Дійсний член міжнародної академії інформаціології ( Москва ), дійсний член Академії технологічних наук України.

Дружина - науковець. У сім ' ї двоє дітей - син і донька .

Такого стрімкого злету у своєму статусі, якого досяг Хмельницький університет, мало який вуз має . Адже за якихось неповних вісім місяців з технологічного він став державним, а згодом отримав найвищу кваліфікацію - національного . Позаминулий рік став зоряним як для самого університету, так і для його ректора . Бо стати за визнанням в один ряд з такими світочами знань, як Київський або Львівський держуніверситети - це таки досягнення .

А йшли в Хмельницькому до цього дуже важко . Так сталося, що за роки незалежності, та ще й до них, розпочалося безперервне реформування освіти взагалі і вищої зокрема . А китайське прислів ' я гласить : "Не дай, Боже, жити в період перебудов" .

І справді, ота реформаторська сверблячка до краю виснажила професорсько - викладацький склад . Надмірна комерціалізація, надання всіляких освітніх послуг стали мало не панацеєю всього навчального процесу . На цій хвилі почали рости, як гриби після дощу, всілякі комерційні вузи . Вони не мали ані кадрового, ані методичного, ані матеріально - технічного забезпечення, що негативно вплинуло на якісні показники підготовки фахівців . Але сум ' яття у вузівське життя принесли .

До того ж над багатьма викладачами тяжіла ще радянська система вищої школи . Варто сказати, що не все в ній було погано . Існувала струнка та логічна послідовність з формування державного замовлення на фахівців та тверді гарантії їхнього працевлаштування, реальне державне фінансування усіх статей видатків за основними напрямками діяльності, проста і ефективна система оцінки діяльності вузів та якості підготовки фахівців, ефективна система організації наукових досліджень та підготовки науково - педагогічних кадрів вищої кваліфікації .

Водночас та система мала чимало мінусів . Найбільші з них - заідеологованість освіти, неможливість будь - якої демократизації, політика подвійної моралі, тотальна русифікація вузів, створення ще нині живого міфу, що радянська система вищої освіти є чи не найкращою в світі ( казки для тих, кого хотіли приспати і, до речі, приспали )

Ото перед Миколою Єгоровичем постало двоєдине завдання : зберегти все краще і рішуче відкинути шкідливе .

Що вдається у цій площині зробити ?

Багато, особливо стосовно підготовки майбутніх фахівців . У Хмельницькому держуніверситеті радикально підійшли до вступних випробувань абітурієнтів . Екзамени максимум прозорі . Знання вступників оцінює безпристрасний комп ' ютер . А це дає змогу подолати бар ' єр справді обдарованим і талановитим . Дорогу до знань отримали широкі верстви населення .

В університеті фронтально запроваджують сучасні інноваційні технології, зокрема дистанційне навчання, комп ' ютерні програми, створення активного освітянського середовища типу "Оболонка" .

За сприяння ректора університет впевнено і творчо переходить до організації навчального процесу на Болонських принципах . Уже з цього навчального року запроваджено кредитно - модульну систему навчання для усіх студентів першого курсу . Проблем вистачає . Супроти нової системи виступає певна частина професорсько - викладацького складу . Та як би не лаяли опоненти новацію, вона дає результат, бо спонукає студента до ритмічної роботи впродовж усього семестру . Система об ' єктивно зумовлює партнерство усіх учасників навчального процесу . Як наслідок, зимова екзаменаційна сесія принесла несподіваний успіх . Цьогорічні першокурсники сесію склали набагато краще, аніж їхні візаві торік . Одна цифра : абсолютна успішність зросла з минулорічних 86 до 91,4 відсотка.

Звичайно, Болонська система викликає і перестороги . Насамперед стосовно талановитої молоді, яка може поповнити зарубіжний ринок праці . Але в цьому ми не можемо звинувачувати обдарованих юнаків та дівчат . їхнє прагнення знайти місце під сонцем цілком зрозуміле . Не зовсім зрозуміла т ільки позиція держави . Адже якраз основне надбання радянської доби - працевлаштування випускників - фактично анульоване .

Щоправда, аби зберегти престиж вибраної професії та отриманого диплома, команда Миколи Скиби робить усе можливе і неможливе, аби випускники змогли знайти роботу за фахом . Так, з ініціативи асоціації випускників університету створено Центр планування кар ' єри . Для вивчення зарубіжного досвіду залучались волонтери корпусу миру зі США . Створено цілий структурний підрозділ - управління формування контингенту студентів та працевлаштування випускників .

Встановлені тісні зв ' язки з центрами зайнятості . За їх участю тільки торік проведено чотири ярмарки вакансій . Вони викликали великий інтерес з боку студентів . Повсюди розміщена детальна інформація про ті чи інші вакансії . Стало доброю традицією спілкування з обласним союзом промисловців і підприємців на чолі з І.І. Дунцем. Це теж розширює горизонти співробітництва стосовно майбутньої роботи випускників .

Але не єдиним зубрінням граніту знань і майбутнім працевлаштуванням живе колектив університету . Сьогодні і близько не залишилося від колишньої зашореності та ідеологічних гнуздечок . Натомість великої сили набуло студентське самоврядування . Коло інтересів молодих юнаків та дівчат надзвичайно широке . Вони дуже активні щодо умов та якості навчання, погодження рішень щодо відрахування та поновлення студентів, нарахування і вчасної виплати стипендій, переведення малозабезпечених на бюджетну форму навчання, тощо . Перелік цей можна продовжувати дуже довго . Бо демократизація студентського життя охопила практично усі сфери .

І ще варто зупинитись на одному прориві, якій здійснили у Хмельницькому державному . Це - підготовка наукових кадрів . Тут діють аспірантура і докторантура, які готують кандидатів з 18 спеціальностей і докторів наук з 4 спеціальностей . Тільки минулого року кандидатами стали 32 науковці, успішний захист пройшла докторська дисерта ція. На поточний рік ці цифри будуть ще вагомішими. Так що хмельницький університет стає справжньою науковою кузнею кадрів нашого краю .

Але треба підкреслити, що в усіх сферах діяльності університет має за останні роки помітний прогрес . Про це засвідчують підсумки рейтингу вищих навчальних закладів України, які були оголошені на Колегії Міністерства освіти і науки України 23 лютого цього року . Рейтинг проводився за тематичними напрямами діяльності, серед яких : організаційна структура, доступ до вищої освіти, результативність інтеграційних процесів та ступеневої вищої освіти, структура контингенту студентів, позиціювання випускників на ринку праці, науково - педагогічні кадри, матеріально - технічна база та ін . Наша група ВНЗ - класичні університети, всього у ній - 21 університет . За рейтингом у цій групі наш університет обійняв 4 місце, маючи перед собою Одеський, Чернівецький та Донецький університети, а позаду залишивши ще 17 класичних університетів . Як до цього ставитись ? Звичайно - як до безумовного успіху всього нашого великого колективу працівників і, особливо, якщо зважити на те, в якій групі вузів перебуває наш, ще порівняно молодий вуз і зовсім молодий університет . В цій групі представлені найстарші університети України за якими до 300 і більше років діяльності, гучні традиції та імена . Нехай нас це не тривожить . Тим більше честі вашій роботі, що ми змагаємось у такій групі вузів, тим більший авторитет нашого університету .

Хмельницький національний університет розвиває співробітництво з більш ніж 40 вищими навчальними закладами, науковими установами, організаціями та фондами з 20 країн Європи, Азії та Америки . В університеті постійно виконуються масштабні міжнародні проекти, професорсько - викладацький склад та студенти отримують гранти та матеріально - технічну допомогу на наукові стажування, виконання досліджень, участь у міжнародних наукових конференціях, семінарах, конкурсах, фестивалях та інших заходах, навчання, проходження річних програм обміну, створення методичної бази тощо .

Викладачі університету проходять стажування ( Німеччина, Польща, США ), виконують дослідження ( Німеччина . США, Польща ), готують кандидатські роботи ( Німеччина, Польща ), отримують запрошення на викладацьку роботу ( Литва, Німеччина, Польща ). Студенти університету навчаються та проходять стажування за кордоном ( Польща, Франція, Німеччина, США ) беруть активну участь у міжнародних конференціях ( Німеччина, Польща ), проходять виробничу практику ( Польща ).

... Білим лебедем піднявся новий університетський корпус . У ньому ідуть останні оздоблювальні роботи . Прекрасне приміщення . Вже тільки ним Микола Скиба увічнить своє ім ' я в історії нашого міста . А хіба тільки цим ? Ця розумна, виважена людина створена для добра . Його погляд спрямований тільки в майбутнє . Бо хоча ми сьогодні і маємо купу проблем, але це не значить, що вони незборимі . Такі люди, як Микола Скиба, на цій землі завжди господарі . Саме на них земля - матінка і тримається .

Йосип Ядуха .