Практика в МЗС

У цьому році відбулась визначна подія в житті студентів-міжнародників ХНУ. Вперше за історію існування вузу студенти гуманітарного інституту спеціальностей Міжнародна інформація та Міжнародні економічні відносини отримали запрошення на проходження переддипломної практики в Міністерстві закордонних справ України. Серед усіх претендентів було відібрано п'ять щасливчиків, які два тижні перебували на практиці в Києві. Про їхні враження дізнаємося від них безпосередньо.

-Структура Міністерства закордонних справ доволі складна і розгалужена, до його складу входить багато департаментів, які, в свою чергу, поділяються на відділи. Ми потрапили у відділ Розвитку інформаційних технологій Департаменту розвитку та забезпечення дипломатичної служби. Переддипломна практика проходила під керівництвом начальника відділу Юрія Кушнарьова. Майже весь колектив співробітників МЗС — чоловічий. Коли з'явились ми, кожен вважав за свій безпосередній обов'язок допомогти нам, щось підказати або просто зайти до нас в кабінет і позаздрити нашому начальнику, що у нього під боком такий "квітник".

Коли ми їхали до Києва, то дуже переживали щодо тих обов'язків, які нам доведеться виконувати, адже
це - МЗС України! Проте всі страхи розвіялися, як тільки дісталися місця призначення. Нас привітно зустрів наш куратор, заступник на чальника Департаменту кадрів Вадим Блажей. Він ознайомив нас із графіком та місцем проходження практики, одразу ж нам вручили тимчасові перепустки. В рамках проходження практики в МЗС постійно відбувалися знайомства із провідними фахівцями країни в галузі інформаційних технологій (наприклад, з представником Microsoft в Україні, представником компанії УкрСат та іншими).

Нашим безпосереднім завданням було створення сайту для локальної мережі в Міністерстві, з яким також будуть мати зв'язок усі консульства та посольства України.

Одного разу, коли ми вже освоїлися на новому місці, вирішили піти зроби ти декілька фотознімків.
Зайшли у крило, яке відкрите лише для міністра та його заступників (ми не знали, що туди не можна заходити),почали фотографуватись під емблемою Міністерства, саме на тому місці, де, зазвичай, проходять зустрічі міністра із гостями, які приїжджають з різних країн. І в цей момент до нас підійшов охоронець. Виявилось, що ми не просто порушили правила, зайшовши в заборонене крило, ми ще й фотографували, що суперечить всім нормам, бо на територію Міністерства вхід з фотоапаратами та камерами суворо заборонений. Нас, звичайно, не покарали, як злісних правопорушників (дівчата сміються), але після того випадку на вході перевіряли, чи немає у нас із собою чогось недозволеного.

- Яку пораду ви могли б дати студентам молодших курсів, які матимуть шанс проходити практику в МЗС?

І наостанок хочемо сказати, що лише наполегливим посміхається удача. Все у наших руках!

- Щиро дякую за розмову.

Т.РОСТЕЦЬКА,

відділ зв'язків з

громадськістю ХНУ