"Барви Поділля" не тьмяніють, лиш розквітають…

Восьмий рік підряд Хмельницька обласна державна телерадіокомпанія "Поділля-Центр" та Хмельницький національний університет здійснюють спільний проект — проводять чудове свято моди — "Барви Поділля". Цього року було кілька суттєвих відмінностей з попередніми. Перша, що у вестибулі телерадіокомпанії можна було оглянути виставку художніх робіт студентів, а також, що цього разу VIII фестиваль готували лише студенти інституту технології, дизайну, сервісу ХНУ. На виставці були навчальні, дипломні, а також творчі роботи студентів і авторів, які уже не є студентами, а працюють самостійно, мають свої творчі майстерні, відомі марки, були учасниками різних всеукраїнських і навіть міжнародних конкурсів.

За право брати участь у конкурсі змагались 33 претенденти. Однак, у фінал потрапили тільки 22 конкурсанти, які представили на суд фахівців журі та глядачів свої колекції, кожна з них була на відповідну тему, реалізовуючи яку, автори використали елементи обраної епохи, культури та народу, тваринного та рослинного світу, творчість митців вітчизняних та зарубіжних.

Кілька молодих авторів шукали себе, працюючи над одягом для колекції ("Налітались" Максима Мантачки та "Кай" Тетяни Гарматюк). Дитячі колекції "Квіти життя" та "Чудо в пір'ях" - одяг яскравий, неповторний, як і юні моделі, які його демонстрували на подіумі.

Кожна представлена робота вирізнялась свіжістю та оригінальністю ідей, вмілим поєднанням різних за фактурою тканин, підбором оздоблень та доповнень.

Найпершою свій спецприз вручила директор ТзОВ "Бембі" Вікторія Хитрук. Власниками його стали розробники дитячих колекцій Яна Блажкун та Олена Воробйова. А Марія Пєтухова та Анна Срібняк удостоїлись спеціального призу від регіонального представництва торгової фірми "Верес" за колекцію "Сплетіть вінок із рідних кольорів". Бар "Підкова" на див автора, котрий підготував для закладу фірмовий одяг, Наталку Шинкар за колекцію "Подільські переспіви". Член журі, керівник творчої майстерні Тетяна Додончук вручила свої нагороди уже відомому творчому дуету, випускницям університету Світлані Підчасі та Людмилі Зарічнюк за колекцію Закохані". Маргарита Козак, теж випускниця ХНУ, а цьогоріч член журі, запросила на міжнародний фестиваль, який відбудеться у її рідному місті Житомир, Тетяну Очеретнюк з колекцією "Вхід вільний", Максима Мантачку з "Налітались", Олену Воробйову з "Квіти життя", Наталку Шинкар з "Подільські переспіви", Олену Матвійчук з "Убога еліта", Світлану Підчаху та Людмилу Зарічнюк з "Закохані". Спецприз державної телерадіокомпанії "Поділля-Центр" дістався автору колекції одягу для ведучих інформаційних програм - Оксані Лязіній — "У вирі інформації".

За перемогу у конкурсі ескізів у "Тканини. Нитки. Форнітура", що проходив у Києві, отримали нагороди четверо студентів ХНУ, які їм вручила директор промоушн-центру "Український подіум" Алла Путинцева.

Щодо спеціальних призів журі, то їх удостоїлись колекції "Пограємо в сніжки", "Акваріум" та "Лучшая девушка СССР" (автори відповідно Тетяна Жолкевська, Діана Давидчук та Світлана Свинобой).

За результатами журі, третє призове місце вибороли колекції "Пальмовий лист" Наталі Гзоїм, "Полюючи на тебе" Ірини Харко та "Подільські переспіви" Наталі Шинкар. Друге дісталось колекціям "Убога еліта" Олени Матвійчук та "Клімтоманія" Олександра Кирилюка, а першість — цьогорічним випускницям Світлані Підчасі та Людмилі Зарічнюк з колекцією "Закохані".

Був і традиційний конкурс манекенниць. Визнання ж дісталось трьом дівчатам — вони виявились найкращими: Марія Шинкарчук, Тетяна Голубчук і Оксана Пасічник.

Керівник СБМ, завідувачка кафедри дизайну, професор Ірина Баннова подякувала, насамперед, спонсорам телефестивалю моди — творчій марці "Шиємо разом", директору "Будівельного кластера" М.Малому, ТзОВ "Бембі", фірмі "Едельвейс", "Укрексімбанку", регіональному представництву торгової марки "Верес", пп М.Дудка, М.Ямборко за матеріальну підтримку свята. Усі учасники конкурсу отримали футболки з логотипом "Барв Поділля" та подарунки, а глядачі та гості — задоволення від невичепної фантазії, мистецької досконалості та професіоналізму молодих подільських модельєрів-дизайнерів.

В.СТАНДРІЙЧУК