Проект завершено. Є нові перспективи

Військова реформа передбачає суттєве скорочення Збройних Сил України і перед офіцерами та прапорщиками які звільнилися у запас, постає проблема соціальної адаптації у цивільному житті. Українсько-Британський центр перепідготовки та працевлаштування (УБЦПП) при Хмельницькому національному університеті (директор центру - проректор ХНУ, професор Михайло Войнаренко) сприяє вирішенню цієї проблеми у місті та регіоні в цілому. В рамках впровадження проектів, спрямованих на сприяння соціальної адаптації звільнених в запас або відставку військовослужбовців, у 2005 р. між координатором проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні, Міністерством оборони України і Хмельницьким Українсько-Британським центром перепідготовки та працевлаштування був підписаний договір про співпрацю і проведення сьомого етапу перепідготовки колишніх військовослужбовців.

Напередодні нового року, завдяки підтримці ОБСЄ у ХНУ 60 слухачів сьомого випуску Ук-раїнсько-Британського центру перепідготовки та працевлаштування військовослужбовців отримали свідоцтва державного зразка про підвищення кваліфікації за спеціальностями: "Менеджмент підприємницької діяльності", "Маркетинг на ринку товарів і послуг", "Комп'ютерні технологи в економічних системах", "Комп'ютерні системи та мережі".

Урочиста церемонія передбачає ряд заходів, початком яких стало відкриття міжрегіонального "Ярмарку вакансій", до участі в якому запрошені більше 20 підприємств, організацій, установ різних форм власності з міста Хмельницького, багато з яких мають представництва за межами нашої області і надають вакансії для працевлаштування колишніх військових. Крім того, співпраця з такими підприємствами надає можливість працевлаштувати випускників, що приїхали на навчання з інших областей України. Слід зазначити, що таких випускників навчалося 17 і за умовами програми ОБСЄ для них не лише навчання, але й проживання були безкоштовними.

Як зауважив Михайло Войнаренко, за програмами перепідготовки навчались понад три сотні колишніх військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також включених в план звільнення зі Збройних Сил України. 77% (від загальної кількості перепідготовлених) уже працевлаштовані. Так, 40% випускників, що отримали роботу, скористалися послугами спеціалістів Хмельницького УБЦПП у сфері профорієнтації, психологічної та соціальної реабілітації, підготовки та проведенні співбесід, а також базою даних про вакансії на ринку праці (всеукраїнської кадрової мережі). Аналіз статусу роботодавця підтвердив орієнтацію Хмельницького УБЦПП на перепідготовку спеціалістів для ринкового сектору економіки, зокрема, 93% працевлаштованих працює на недержавних підприємствах, в основному, регіонального рівня.

В процесі навчання за стандартами ОБСЄ здійснювався пошук шляхів продовження проекту, а також можливих майбутніх інвесторів проекту з боку НАТО. У 2005 році, за час проведення навчання Хмельницький УБЦПП неодноразово відвідували координатор проекту ініціативи НАТО щодо конверсії та перепідготовки військовослужбовців в Україні Кристофер Шта-удт та його асистент Юрій Матяш, які вивчали рівень перепідготовки слухачів та професіоналізм співробітників центру, з метою пошуку джерел фінансування проекту. Нещодавно Жерар Мале (Економічне управління оборони та безпеки НАТО) та Кристофер Штаудт презентували у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі на засіданні ради послів 26 країн-членів та 20 країн-партнерів НАТО свої пропозиції щодо продовження фінансування проекту ХНУ на наступні три роки. Проект отримав позитивну оцінку учасників засідання, на якому були вироблені пропозиції щодо напрямків та обсягів фінансування.

Л. ГУМЕННА,

відділ зв'язків з громадськістю ХНУ