Літня практика у Польщі

Навіть влітку у Хмельницькому національному університеті є студенти, яким не до відпочинку. Вже третій рік поспіль для обміну досвідом та для зміцнення дружніх та ділових стосунків приїжджають в Хмельницький на практику студенти з Польщі, а кращі студенти з нашого університету їдуть на практику до Кракова. Цю традицію започаткував Інститут механіки та інформатики ХНУ на чолі з директором Георгієм Драпаком. Інститут МІ та Краківська політехніка вже давно і плідно співпрацюють, проходить обмін студентами не лише для проходження практики, але й для навчання та здобуття наукових ступеней. У Краків на практику з Хмельницького національного університету їдуть тільки найкращі студенти - відбирають групу з десяти осіб. Це - і відмінники в навчанні, і студенти, які займаються науковою діяльністю.

Під час перебування у Краківському вузі наші студенти мають можливість на власні очі побачити, як працюють студентські наукові розробки, та впевнитися наскільки доцільно займатися науковою роботою.

В той час, як Україна всіма силами намагається вступити в Європейський союз, Польща вже на власному досвіді розцінює плюси та мінуси євроінтеграції і студенти можуть спостерігати, як змінюються країна, система освіти та власне розробки та технології. Під час практики студенти виконують лабораторні роботи, з яких видно рівень підготовки як студентів, так і вузу загалом.

Студенти, які приїжджають з Польщі, дізнаються про найбільші підприємства Поділля: ТО В "Нейл ЛТД", ДП "Новатор", філію ВАТ "Укрелектроапарат" та інші. Для іноземців влаштовуються екскурсії до визначних історичних місць Хмельниччини - до Кам'янця-Подільського, Летичева, Меджибожа... З метою показати красу нашого краю, розповісти про його історію, видатних людей. Саме під час таких невимушених поїздок і зміцнюються дружні стосунки. Хочеться вірити, що ця традиція не тільки збережеться, а з кожним роком все більше та більше розвиватиметься.

Т.РОСТЕЦЬКА,

відділ зв'язків з громадськістю

ХНУ