Міжнародна співпраця розвивається

За останні роки в підходах до розвитку міжнародної діяльності відбулося багато суттєвих змін як на рівні держави, так і на рівні університетів. Активне входження України до міжнародного освітнього простору сьогодні визнається невід ємним елементом інноваційної моделі розвитку економіки України. Інтеграцію університетів України до міжнародного простору підтримано і на законодавчому рівні. Прийняті Верховною Радою України Закони "Про освіту", "Про вищу освіту" , "Про наукову і науково-технічну діяльність" закріплюють за університетами нові, нетипові для минулого, права: встановлювати прямі зв'язки з міжнародними організаціями, укладати договори, створювати спільні підприємства, вести зовнішньоекономічну діяльність.

Сьогодні Хмельницький національний університет утвердившись, як провідний вищий навчальний заклад України, активно діє і на міжнародній арені. Про результати багатогранної міжнародної діяльності розповідає проректор з міжнародних зв'язків, професор Микола Йохна.

Ми працюємо відповідно до програми "Міжнародні зв'язки", яка є частиною комплексної програми розвитку університету на 2002-2006 роки. Основні її напрямки - обмін досвідом з організації навчального процесу та методики викладання; обмін запрошеннями для участі у науково-методичних конференціях та семінарах; обмін навчальними планами, навчально-методичною літературою та програмними продуктами; обмін викладачами, студентами; спільна підготовка і видання навчальних посібників та підручників, спільна участь у реалізації грантових проектів.

ІФТоММ", Філія міжнародної академії інформаціології, Асоціація викладачів англійської мови "ТІСОЛ-Україна". За минулий рік з іноземних джерел було отримано у різних формах матеріально-технічної допомоги майже на 1,5 млн. грн.

- В яких саме міжнародних про ектах університет бере участь?

- Відзначу три найважливіші.Перший - "Перепідготовка та працевлаштування офіцерів запасу" здійснюється Регіональним центром перепідготовки та працевлаштування ХНУ (директор центру — проректор з науково-педагогічної роботи, професор М.Войнаренко). У рамках проекту було відкрито Українсько-Британський центр перепідготовки та працевлаштування.

Другий проект — "Бізнес, менеджмент, освіта в Україні" -фінансувався Агентством США з міжнародного розвитку. Основна мета — покращення української системи менеджмент-освіти через надання допомоги вузам України у розвитку програм з менеджменту, а також сприяв встановленню та розвитку партнерства у сфері бізнес- та менеджмент-освіти, як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Щодо третього проекту, то університет бере активну участь у діяльності асоціації "Поділля Перший" (президент - професор Радомир Сілін), яка вперше в Україні впроваджує прогресивні кластерні моделі об'єднання підприємців окремих галузей промисловості для підвищення її конкуренто-здатності та економічного розвитку регіону.

Крім цього, університет підготував та подав заявки на участь у конкурсах проектів, організованих міжнародними фундаціями, такими як "ПАУСІ" ("Запровадження у Подільському регіоні польського досвіду співпраці вищих навчальних закладів з малими та середніми підприємствами"). Фондами "Євразія" та "Відродження" ("Розвиток бізнес- та менеджмент-освіти у Західному регіоні України") тощо. У 2006 році плануємо разом з голландцями розпочати реалізацію проекту "Програма подвійного диплому".

- У грудні на запрошення директора Інституту економіки та управління професора Миколи Бондаренка університет відвідали представники Нідерландського центру освіти та навчання на чолі з директором Я.Столкером. Була досягнута домовленість про початок спільного проекту "Програма подвійного диплому". Студенти беруть участь у цій програмі, навчаючись у своєму університеті. Тривалість програми - 2,5 року. Під час першого року студенти відвідують заняття з маркетингу, що проводяться нашим професорсько-викладацьким складом, який проходить відповідну підготовку і стажування. Під час другого року навчання здійснюється голландськими викладачами. За останні півроку студенти готують, презентують та захищають свою дипломну роботу перед голландською комісією. Після успішного завершення навчання випускники отримують нідерланський диплом бакалавра з бізнесу та економіки. Програма розрахована на студентів 3-4 курсів спеціальностей економіка, менеджмент, маркетинг, фінанси, банківська справа.

Крім цього, троє студентів ХНУ безкоштовно навчались у міжнародній школі вивчення польської мови у Кракові за підтримки товариства "Спільнота польська", троє - в Комп'єн-ському технологічному університеті, двоє студентів брали участь у роботі міжнародного табору у Німеччині, четверо студентів навчатись у міжнародних школах з вивчення англійської мови у Великобританії та троє за програмою культурного обміну проходження стажування у США.

- Художні колективи постійно беруть участь у міжнародних фольклорних фестивалях, конкурсах, олімпіадах та інших культурних заходах, що проводяться за кордоном. Лауреатом багатьох міжнародних заходів є народний ансамбль танцю "Юність Поділля". Влітку він брав участь у фестивальному турі Іспанією, Нідерландами та Бельгією і отримав три дипломи на міжнародних фестивалях народної творчості. У травні інструментальний оркестр народного ансамблю танцю "Юність Поділля" перебував з концертними виступами у Нідерландах на святкуванні 50-річчя голландсько-українського фольклорного ансамблю "Русалка".

- Миколо Антоновичу, за якими напрямками передбачається міжнародне співробітництво в університеті у новому навчальному році?

- Минулого року університет перейшов на кредитно-модульну систему навчання. У зв'язку з цим здійснюватиметься реалізація положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України. Дипломи нашого університету будуть визнаватися в європейських країнах. У рамках міжнародних грантових проектів та в контексті вступу України до COT планується відкриття Філії центру якості Краківського політехнічного університету при ХНУ. І це далеко не повний перелік завдань, які ми плануємо виконати.

- Дякую за розмову. Успіхів вам в усіх починаннях.

Л.ГУМЕННА,

відділ зв'язків з громадськістю ХНУ