Аргументи на користь дистанційної освіти

Дистанційна освіта набуває сьогодні все більшої популярності. Вже багато університетів пропонує її своїм потенційним студентам. В чому її переваги? У наш час досить актуальною на ринку праці є кваліфікація кадрів. Потенційні робітники відчувають необхідність здобуття нових навичок і вмінь. З іншого боку, керівники підприємств та установ з метою успішної діяльності своїх співробітників мають потребу у додатковому їхньому навчанні без відриву від виробництва і в найкоротші терміни. Крім того, традиційні форми отримання освіти й моделі навчання, сконцентровані, як правило, у великих містах, не можуть задовольнити потреб в освітніх послугах. Але ніхто не повинен бути позбавлений можливості навчатися через недостатність коштів, географічну або тимчасову ізольованість, соціальну незахищеність, фізичні вади або зайнятість виробничими чи особистими справами. Тож на допомогу приходить дистанційна освіта — цілеспрямоване й методично організоване управління навчально-пізнавальною діяльністю людей через електронні й традиційні засоби зв'язку.

За наявності сучасних комп'ютерних технологій та Ін-тернету вона стає зручною та доступною. Адже навчання відбувається у вільний час, у комфортних для студента умовах - вдома чи на роботі. На відміну від заочної форми навчання, де контроль за вивченням матеріалу припадає на певний час (зокрема на період сесії), Г то дистанційна освіта дозволяє контролювати знання після кожної пройденої частини курсу — має більш гнучкий графік складання іспитів. Ще однією перевагою ДО є постійна підтримка викладачів: студент може відіслати повідомлення з питання, що його цікавить, і викладач відповість, як тільки отримає його.

Хмельницький національний університет є одним із піонерів серед вищих навчальних закладів України, що впровадили дистанційну форму навчання. Факультет дистанційного навчання ХНУ надає широкий міжнародний доступ до кращих освітніх курсів нашого університету; суттєво збільшує можливості традиційної заочної освіти за рахунок формування освітнього інформаційного середовища, в якому студент самостійно або під керівництвом викладача може вивчати матеріал, який його цікавить; значно розширює коло людей, котрим доступні навчальні-ресурси; сприяє набуттю студентом навичок самостійної роботи; пропонує невисоку вартість навчання; дає можливість формувати унікальні освітні програми за рахунок комбінування курсів, наданих різними освітніми закладами; має велике соціальне значення, оскільки дає можливість задовольнити в повному обсязі освітні потреби населення.

За 5 років існування факультету створено методичне забезпечення навчального процесу, розроблено програмне і матеріальне оснащення системи дистанційного навчання, організовані локальні центри дистанційного навчання в ряді регіонів України.

Під час вступної кампанії 2006 року було набрано 830 студентів І, VI курсів і для здобуття другої спеціальності, після чого загальна кількість студентів факультету досягла 2500. Підготовка ведеться за 11 спеціальностями: економічна кібернетика, екологія, охорона навколишнього середовища, економіка підприємств, маркетинг, управління персоналом і економіка праці, менеджмент організацій виробничої і невиробничої сфери, облік і аудит, фінанси, швейні вироби, взуття. Здійснено вже два випуски спеціалістів. Як показує досвід, переваги цієї форми очевидні й особливо помітні при здобутті другої вищої освіти, коли формування цілої групи однієї спеціальності не є обов'язковою умовою. Досягнення ДО заслуга всього колективу університету й колективу деканату. Значну підтримку й допомогу факультет отримує від директора Інституту заочного і дистанційного навчання д.т.н., професора Я. Гладкого.

Здавалося б, можна й перепочити на лаврах. Але той, хто зупиняється, відразу відстає. Та й в спину дихають конкуренти - приватні вузи. Тому перед факультетом сьогодні стоять важливі завдання: оновлення інформаційних матеріалів дистанційних курсів та тестових програм; налагодження організації переддипломної практики, державних іспитів та захистів дипломних робіт; організація підвищення кваліфікації викладачів; конструктивна робота з центрами дистанційного навчання. У 2007 році закінчується термін експерименту МОН України з розвитку дистанційного навчання у Хмельницькому національному університеті. Факультет дистанційного навчання працює для того, щоб успішно його завершити і щоб ця форма навчання отримала законний статус як у нашому університеті, так (завдяки нам) і в усій Україні.

М.МАЗУР, декан

факультету дистанційного

навчання