ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ -

ВОСЬМИЙ!

У РЕЙТИНГУ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ УКРАЇНИ

Нещодавно в Харкові проходила колегія Міністерства освіти та науки, в якій брали участь ректори вищих навчальних закладів (ВНЗ) І-ІV рівнів акредитації з усієї України. Головним питанням колегії була якість освіти, її відповідність європейським стандартам, а також залучення студентів до самоврядування в своїх навчальних закладах.

Брав участь у колегії і ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба, який розповів, що в нинішньому році на освіту та науку держава виділила на п'ятнадцять відсотків більше, ніж у минулому, але цього все одно недостатньо. „Головним питанням колегії була якість освіти у вищій школі, а також неналежна підготовка випускників шкіл до навчання у ВНЗ, - зазначив Микола Єгорович. - Ми втрачаємо підготовлених абітурієнтів. За результатами незалежного тестування понад десять відсотків школярів отримали двійки, сорок відсотків - мали результати від трійки до четвірки, і лише тридцять п'ять відсотків потенційних абітурієнтів отримали четвірки та п'ятірки. Потрібно ввести обов'язковим випускним іспитом у школі — математику, щоб у учнів розвивалось логічне мислення, їм було легше отримувати знання у вищій школі. Також з цього навчального року було введено нові правила продовження навчання у ВНЗ. Якщо студент закінчив четвертий курс і бажає продовжити навчання, щоб отримати рівень спеціаліста чи магістра, йому доведеться скласти вступний фаховий іспит з профілюючого предмета. Також будуть враховуватися оцінки студента у дипломі бакалавра, і тоді, за результатами рейтингу, визначатимуться списки тих, хто зможе продовжити своє навчання далі. До речі, після отримання диплома бакалавра, студент може продовжити навчання у будь-якому ВНЗ України, якщо це дозволять його оцінки та результати іспиту з фахового предмета".

Також на колегії був представлений рейтинг усіх вищих навчальних закладів України. Серед двадцяти чотирьох класичних університетів Хмельницький національний університет посів восьме місце, увійшовши в десятку кращих. Хмельницький університет управління і права опинився на сорок шостій, Хмельницький економічний університет — на сорок дев'ятій сходинках з-поміж шістдесяти п'яти навчальних закладів у своїй групі. А ось Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія посіла передостаннє місце серед тридцяти чотирьох представників педагогічних вузів. „Через те, що Україна вступила до Болонської системи освіти, - розповідає Микола Скиба, - треба розробити нові навчальні плани, щоб у нас була відповідність дипломів з Європою, а також знову ліцензувати більшість спеціальностей. Що стосується Хмельницького національного університету, то у 2010 році наші студенти отримають разом зі своїми дипломами, додатки європейського зразка".

Наталя ВИШИНСЬКА.