П.В. Каплун, к.т.н., технічний директор РІІЦ

РЕГЮНАЬНИЙ ІНФОРМАЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ПРИ ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ЗАПРОШУЄ ДО СПІВПРАЦІ

На виконання Закону України "Про енергозбереження", постанови Кабінету Міністрів України від 05.02.1997 р. № 148 і розпорядження ОДА від 27 грудня 2007 року № 463 була розроблена та затверджена Комплексна програма енергозбереження Хмельницької області на 2001-2010 роки. Для супроводу і впровадження цієї програми наказом ректора Хмельницького Національного університету від 7 лютого 2002 р. № 34 був створений Регіональний інформаційно-інноваційний центр (РІІЦ) з енергозбереження. Для функціонування центру Університетом виділено необхідне приміщення, яке обладнане відповідним інвентарем, меблями, комп'ютерною та розмножувальною технікою, каналом Інтернет і факсом. Підібрані відповідні кадри, що пройшли спеціальну підготовку в регіональному центрі енергозбереження і менеджменту при національному університеті "Львівська політехніка". Придбані необхідні контрольно-вимірювальні прилади. Рішенням центральної групи енергетичного аудиту від 31 жовтня 2001 р. РІІЦ надано право ведення енергетичних обстежень з оформленням енергетичних паспортів. Отримано свідоцтво № 111, яке поновлюється через 1-2 роки і засвідчує, що кваліфікація фахівців, а також матеріально-технічне оснащення Університету і РІІЦ відповідають вимогам, встановленим для організацій, що займаються веденням енергетичних обстежень.

За організаційною формою РІІЦ є госпрозрахунковим підрозділом ХНУ зі своїм субрахунком без круглої печатки і власної символіки. Діяльність РІІЦ здійснюється на підставі відповідних договорів між ХНУ і юридичною особою господарювання.

Розроблена регіональна методика нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів для установ і організацій бюджетної сфери Хмельницької області, яка погоджена з територіальним управлінням Державної інспекції з енергозбереження по Хмельницькій області.

Розроблена також методика і уже набутий відповідний досвід проведення енергоаудиту. Енергетичний аудит — це вид діяльності, спрямований на зменшення споживання енергетичних ресурсів суб'єктами господарювання за рахунок підвищення енергоефективності їх використання.

Енергетичний аудит проводять незалежні особи — енергоаудитори.

Проведення енергоаудиту полягає у виконанні таких послідовних етапів:

а) визначення обсягу споживання енергії і її вартості за репрезентативний проміжок часу
(1-2 роки);

б) обстеження паливно-енергетичних потоків на об'єкті;

в) аналіз ефективності використання енергії та енергоносіїв;

г) розроблення рекомендацій ефективного використання енергоресурсів;

д) економічне обґрунтування запропонованих рекомендацій;

є) підготовка звіту.

Лише за цей 2007 р. співробітниками РІІЦ виконано 10 договорів з енергетичного обстеження. Проведені відповідні розрахунки, оформлені енергетичні паспорти, запропоновані безвитратні та низьковитратні заходи з енергозбереження, впровадження яких, дозволить заощадити до 25% усіх видів енергії.

Це договори з Хмельницькою обласною і міською дитячою лікарнями, Хмельницьким онкодиспансером, Ямпільською, Вовковинецькою, Головчинецькою школами-інтернат, Кам'янець-Подільським дитячим садком №5 та інші.

Загальна вартість виконаних робіт складає біля 26 тис грн, очікувані обсяги економії ПЕР біля 1,2 т у.п.

Впроваджуються деякі освітні заходи з енергозбереження шляхом проведення уроків, співбесід з учнями та студентами, ознайомлення населення області з заходами ощадливого споживання енергоносіїв, що публікуються на сторінках фахового журналу "Енергозбереження Поділля" та ін.

У виконанні робіт з енергозбереження РІІЦ приймають участь 10 осіб, у тому числі два доктора наук, один кандидат наук, два старших наукових співробітника, чотири провідних інженерів і один аспірант.

За звітній період на теми з енергозбереження опубліковано п'ять наукових статей.

Запланований обсяг роботи на 2006-2007 pp. виконаний на 130%.

Сьогодні в країні сформовані основні напрямки енергозберігаючої політики, де одним з основних є зниження обсягів споживання ПЕР. Але не всі суб'єкти господарювання приймають конкретні заходи для рішення цієї проблеми.

Ще досі є окремі організації та установи бюджетної сфери, в тому числі і в м. Хмельницькому, які не мають програм з енергозбереження, оформлення енергетичних паспортів тощо.

Ефективне та економічне використання енергоносіїв повинно стати основним показником енергоефективної діяльності усіх суб'єктів господарювання.

Тому РІІЦ запрошує до співпраці, фаховий рівень співробітників дозволить провести енер-гообстеження, запропонувати енергозберігаючі заходи та оформити енергетичний паспорт. Наш телефон у Хмельницькому 72-78-13