Микола Скиба: "Перспектива за зовнішнім тестуванням"

Пора вступних іспитів не за горами. Мабуть, більшість випускників Хмельниччини перевірять свої знання у вищих навчальних закладах „старим перевіреним способом" - складанням вступних іспитів. Проте частина старшокласників все-таки спробують „прорватися" до вузів через незалежне зовнішнє оцінювання. Як ставляться у вищій школі до нього ми вирішили запитати у ректора Хмельницького національного університету, доктора технічних наук Миколи Скиби.

Крім того, ми будемо зараховувати на навчання студентів, які пройдуть незалежне зовнішнє оцінювання. Тим самим зменшимо навантаження на проведення вступної кампанії.

В цілому, правила прийому абітурієнтів ті ж самі: всі екзамени проводяться в тестовій формі. Завдання до тестів уже надруковані, тому їх може придбати кожен абітурієнт і готуватися до іспитів.

- Торік були інциденти, коли абітурієнтів із сертифікатами результатів зовнішніх тестувань деякі національних вузів держави не хотіли зараховувати як результат вступних іспитів. Чи були такі випадки у Хмельницькому національному університеті?

- Цього року на перший курс денної форми навчання ми готові прийняти 1640 абітурієнтів. Що стосується заочної та дистанційної форм навчання, то це 1600 осіб. Зараз плануємо також збільшити набір абітурієнтів на технічні та технологічні спеціальності.

Крім того, ймовірність вступу на бюджетне замовлення залежить від загальної кількості набраних балів, які абітурієнт отримав під час незалежного тестування або вступних іспитів. Я вважаю, що у 2008 - 2009 роках в Україні може бути реалізована збалансована модель зовнішнього незалежного оцінювання, за якою кожен випускник загальноосвітнього навчального закладу проходитиме обов'язкове зовнішнє незалежне оцінювання з української мови, математики та історії й інших предметів у формі тестування, а його результати визначатимуться як державна підсумкова атестація.

Віталій Тараненко.