Освідчення Михайла Войнаренка

З-поміж найяскравіших миттєвостей свята, яким стало У минулі вихідні спільне відзначення 576-ої річниці м. Хмельницького та 70-літнього ювілею створення нашої області, мешканцям і гостям нашого міста, без сумніву, запам'ятався творчий вечір Михайла Войнаренка. Унікальність цієї мистецької акції не тільки в тому, що вона стала щирим освідченням людини, закоханої в рідне поділля, в Україну. Михайло Петрович, який вперше влаштував свій бенефіс в обласному музично-драматичному театрі, насправді не є професійним поетом-піснярем, а швидше пожиттєвим шанувальником вірша, пісні, а вже у зрілому віці й творцем власних пісень, яких, виявилось, написано стільки, що вистачило на тривалий, яскравий концертний вечір.

У Хмельницькому і за його межами Михайла Войнаренка знають як проректора Хмельницького національного університету, доктора економічних наук, академіка кількох галузевих академій в Україні та за кордоном, як голову спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій, автора сотень наукових праць, 5 підручників для вищих навчальних закладів. Вчений муж, насправді, — романтик в душі, і його поетичні думи та мрії вже й народили першу збірку "Істина". А ось справді народну популярність Михайлу Петровичу принесли -його пісні, точніше вірші", покладені на музику. Дар поета? пісняра в нашого земляка відкрив відомий український композитор Олег Слободенко., якому Михайло Войнаренко по дружбі, як кажуть, показав свої поетичні спроби. Незабаром з'явились й перші пісні, які благословив у світ Слободенко. Далі — співпраця з незабутнім Анатолієм Горчинським. А першими виконавцями стали також відомі в Україні співаки: Любов та віктор Анісімови, Микола Свинюк , дует "Світязь" (Анатолій Говорадло та Дмитро Горшензон)... Київські артисти співали , з Хмельницької сцени і в день святкового концерту. І хоча популярність до подолянина зійшла, в прямому значенні слова, з київських пагорбів, найпліднішим таки став рідний, Хмельницький тандем поета з композитором Іваном Пустовим. І тому закономірно, що основну частину програми бенефісу склали пісні, народжені у дуеті Войнаренка — Пустового.

Це був, справді, вечір-освідчення. Не було у залі байдужих, бо хвилювала, брала за душу кожна пісня, зіткана з любові й щирості авторів і виконавців. І навіть добре, що Михайло Войнаренко не став на.сцені "співаючим проректором" навздогін моді, започаткованій "співаючим ректором" М. Поплавським. Автор, як кажуть, дав волю виконавцям, а вже заслужені артисти України, хмельничани Марія Ясіновська, Олександр Болгарчук, Олександр Полянський, Микола Довгальов, а також відомі наші співаки Раїса Осипова, Віктор Шайда, Андрій Клименко, Альона Мороз, Андрій Романіді. Артем Ромасюков, Світлана Бабицька, Людмила Нитичук, Олена Харитонова, інші доносили авторські пісні рідній публіці. Для багатьох у залі стала відкриттям і юна подільська зірочка Іринка Барилюк, яка напередодні, до речі, привезла гран-прі з міжнародного фестивалю, що відбувся в Болгарії.

Чимало з молодих виконавців у свій час були випускниками національного університету. І ось у цьому сенсі вечір Михайла Воинаренка, справді, унікальний, тому що у творенні концерту брав участь рідний університет. Бо саме вишівським колегам, студентам довелось стати і режисерами, і сценографами програми, і учасниками концерту. Глядачі щиро вітали танцювальні колективи, які працюють у нашому виші, і студентський театр мод, який допомагав творити оригінальні драматичні дійства. Таким чином, творчий вечір професора, поета-пісняра став чудовою мистецькою візитівкою флагмана нашої вищої школи Поділля — національного університету.

Тому з такою щирою любов'ю і гордістю вітали Михайла Петровича з першим творчим вечором і Хмельницький міський голова Сергій Мельник, і , обидва університетські ректори: перший — академік Радомир Силін і нинішній — професор Микола Скиба. А земляки з Новоушиччини подарували винуватцю торжества й власне освідчення в любові, також — поетичне...

Таки багата подільська земля на таланти, що й довів театральний вечір. Ми уміємо радіти життю і цінувати його неповторні миті. Про це ще раз нагадав усім закоханий у життя, активний у житті, в його буднях і святах, щиросердий подільський талановитий професор Михайло Войнаренко.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК.