НОВІ СТАНДАРТИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ДІЇ

Про здобутки, проблеми й завдання реформування галузі йшлося на підсумковому засіданні колегії Міністерства освіти і науки України в Харкові, яка нещодавно зібрала усіх ректорів вищих освітніх закладів державної і недержавної форм власності. Результатами освітянської наради поділився з журналістами на засіданні прес-клубу "Вища школа на шляху до реформування" ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба. Ходом запровадження новацій - проректори Михайло Войнаренко і Микола Йохна.

Найперше освітяни поділилися приємною новиною: за рейтингами Міністерства освіти і науки серед класичних вишів (їх в державі 24) Хмельницький національний зайняв почесне восьме місце, поступившись лише Київському національному університету імені Т. Шевченка, Харківському національному університету, Києво-Могилянській Академії, Львівському національному університету імені І. Франка, Одеському національному університету, Острозькій академії та Донецькому національному університету.

На що ж націлено виші керівництвом освіти у найближчу перспективу? "Якість освіти і мобільність студентів — ось пріоритети нашої нинішньої роботи, поінформував Микола Скиба. Плануємо найближчим часом розробити нові стандарти якості". Уже нині в університеті впроваджується кредитно-трансферна система, що дозволить підтягнути освітній і науковий рівень до європейських стандартів і видати випускникам диплом європейського зразка уже з 2010 року. Отож всі університети мають розробити нові навчальні плани відповідно до нового переліку напрямків підготовки спеціалістів, погодженого з тим, що існує в європейських країнах. Приміром, і новий перелік кваліфікацій бакалавра, за яким випускники отримуватимуть диплом. Наступна новація: якщо бакалавр забажає вивчитись на спеціаліста чи магістра, то мусить складати фаховий іспит: стару практику автоматичного переведення до вищої ланки освіти відмінено. Таким чином, в конкурсі на здобуття ступеня спеціаліста та магістра зможуть взяти участь випускники інших закладів.

Але як забезпечити фінансово мобільність вітчизняних студентів, викладачів, скажімо, в межах країн Євросоюзу? Хто платитиме за їхнє проживання? Адже європейські соціальні програми на українське студентство не поширюються... Вихід, кажуть чільники освіти, в створенні своєрідного консорціуму, здатного за виділені гранти забезпечити обмін студентами, викладачами: ХНУ в числі 28 європейських університетів запрошено до цього об'єднання. І вже нині є домовленості з іноземними вишами про проходження в них практики нашими студентами.

Вже набули досвіду. Он такі напрямки діяльності університету, як стажування та навчання, практика за кордоном, мовні школи, міжнародні культурні заходи, функціонування центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців неодноразово відзначалися Міністерством освіти і науки і на останній колегії, зазначив Микола Скиба.

Хмельницький національний університет одним із перших в Україні запровадив тестування для вступників, яке дозволило впорядкувати вступну кампанію, робити якісний відбір студентів. Нині запроваджуються й тестові курсові іспити. Університетська бібліотека повністю комп'ютеризована, підключена до університетського інформаційно-комп'ютерного центру, має вільний доступ до Інтернету. Дистанційне навчання дає змогу одержати освіту більшій кількості бажаючих.

З року в рік поліпшується матеріальна база, оснащення: нещодавно добудовано котельню, завершується зведення навчального корпусу. 14 п'ятирічних програм розвитку виконано за всіма пунктами, що й дозволило поліпшити рейтингові показники університету в Україні. Нова ж комплексна програма на наступних п'ять років у відповідності із загальнодержавними завданнями передбачає й введення нової системи якості, як уже йшлося, за євростандартами й заснування при університеті центру працевлаштування випускників, й благоустрій студентських гуртожитків, й розширення міжнародного співробітництва.

Стосовно працевлаштування, то вже цьогоріч всі українські вищі навчальні заклади укладатимуть угоди з підприємствами різних форм власності про співпрацю й пропонуватимуть своїм випускникам перше робоче місце. В нашому університеті є база даних всіх центрів зайнятості України, якою в пошуках роботи можуть користуватися випускники, якщо запропоноване місце їх не влаштує.

Загалом же для української вищої школи характерні й такі тенденції. В недалекому майбутньому значно скоротиться, а то й припиниться прийом на контрактну форму навчання. Вже нині на бюджет приймається 50 відсотків вступників, а згодом, у зв'язку із зменшенням загальної кількості випускників, бюджетних місць вистачатиме на всіх бажаючих. А приватні вищі заклади (їх в Україні є 114 із загальної кількості 920), у багатьох з яких досить низький показник власного професорсько-викладацького складу, поки що зобов'яжуть видавати дипломи не державного зразка, а власного.

Тривогу викладачів вишів викликає низька підготовленість випускників школи, особливо з точних наук, зокрема математики. Аналіз незалежного тестування засвідчив, що лише 30-40 відсотків випускників з 470 тисяч реально підготовлені до здобуття вищої освіти, зокрема, мають знання для вступу на технічні, технологічні спеціальності. Тому й Міністерство освіти й науки України у відповідь на запити вищої школи цьогоріч запроваджує незалежне тестування для 117 тисяч випускників, додаючи до нього тести із фізики й математики. Отож певний обсяг знань з точних наук вимагається й з випускників гуманітарного профілю.

У самих же вищих навчальних закладах на 10 відсотків скорочується набір на спеціальності економіки і права. Але збільшується на 10-15 відсотків на технічні та технологічні спеціальності, на які є потреба в державі. Якраз широкий вибір таких спеціальностей пропонує Хмельницький національний університет.

Д. ГОСТИННА