ДІЛИЛИСЬ ДОСВІДОМ ФІЛОЛОГИ Й ПЕРЕКЛАДАЧІ

У Хмельницькому національному університеті відбулася дводенна Всеукраїнська науково-практична конференція "Актуальні проблеми філології та перекладознавства".

Учасниками конференції стали понад 100 науковців та викладачів з Києва, Львова, Донецька, Одеси, Сум, Черкас, Полтави, Вінниці, Кривого Рогу — загалом, із шістнадцяти областей України.

Від нашого університету науковий доробок представили науковці Гуманітарного інституту ХНУ — кафедри перекладу, що саме відзначає 10-ту річницю від створення кафедр української філології та романо-германських мов.

Пленарне засідання наукового зібрання відкрили ректор ХНУ професор Микола Скиба та голова оргкомітету проректор з наукової роботи Віталій Каплун.

Зокрема, було зазначено, що мета конференції — обмін досвідом у запровадженні інноваційних методик викладання філологічних дисциплін, обговорення напрямів розвитку лінгвістики та перекладознавства.

Після пленарного засідання продовжилася робота у чотирьох секціях. Перекладознавці обговорювали актуальні питання міжнародної комунікації, адекватності й еквівалентності перекладу, перекладацької інтерпретації, жанрових параметрів перекладу, порівняльної граматики, лексикології та стилістики. Лінгвістична секція була присвячена актуальним проблемам лінгвістики, української та іноземної філології. Літературознавча секція — різним аспектам теорії літератури, історії українське та зарубіжної літератури. На засіданні методичної секції йшлося про запроваджень інновацій у викладанні філологічних дисциплін.

Другого дня конференції тривала у формі виїзного за сідання в історико-архітектурному комплексі "Хотинська фортеця". Учасники мали змогу поєднати корисне з приємним: ближча познайомилися, збагатилися знаннями про історію краю.

Д. ГОСТИННА