Вшанували „Литовського Едісона”

Нещодавно вчена рада Хмельницького національного університету одноголосно обрала почесним доктором університету "йосіог попогіз сауза асі дгапсііит" академіка Литовської академії наук, члена-кореспондента Російської академії наук, доктора технічних наук, професора Каунаського технологічного університету Казимираса Рагульскиса.

Так високо поцінували Хмельницькі науковці незмінного учасника міжнародних конференцій впродовж багатьох років, автора численних технічних винаходів за заслуги перед світовою наукою, вклад у розвиток литовсько-українських відносин та у дружбу між Хмельницьким і Каунаським університетами.

Відкриваючи урочисте засідання вченої ради, доктор технічних наук, професор, ректор ХНУ Микола Скиба, зокрема, зазначив:

— Шануємо вас як науковця зі світовим іменем. Ви створили литовську школу з теорії механізмів і машин та гідротехніки, підготували велику кількість учнів — нині достойних учених. Ваші учні успішно продовжують справу вашого життя не лише в Литві, айв Україні, Росії багатьох країнах світу.

Микола Скиба та професори ХНУ Радомир Силін і Вілен Ройзман урочисто, під оплески залу вручили 80-річному Казимирасу Рагульскису диплом почесного доктора наук Хмельницького національного університету, мантію та шапочку-конфедератку. Висловили сподівання, що ця подія сприятиме зміцненню дружби та співпраці між науковцями України та Литви, їхніми університетами, обома країнами.

Казимирас Рагульскис, шанобливо званий у себе на батьківщині "литовським Едісоном", невтомним винахідником, подякував за високу честь і виступив перед товариством з науковою доповіддю.

Центральна міжфакультетська науково-дослідницька лабораторія, котрою впродовж багатьох років керує вчений, об'єднує 18 окремих лабораторій у Каунаському політехнічному університеті. Загальна тематика наукових пошуків — дослідження динаміки, стійкості, зокрема, вібрацій прецизійних (високоточних) механізмів. Велику увагу вчений приділив дослідженню високоточних підшипників, застосовуваних у приладобудуванні та машинобудуванні, механізмів та приладів точного магнітного запису сигналів та звуку для обчислювальної техніки, електроніки і дистанцій- ного управління, самосинхронізації та стабілізації систем, які коливаються.

Литовські колеги привезли в Україну, в наш університет, передову вібраційну апаратуру. Безкоштовно. Для спільних досліджень. І ці дослідження проводитимуться не лише в університетських лабораторіях, а й на міській теплоелектроцентралі Кам'янця-Подільського, а також на цементному заводі. Ці роботи, наголосив Р. Силін, певною мірою фінансують уряди України та Литви.

Результатом наукової співпраці стало те, що віднині молоді Хмельницькі дослідники мають можливість стажуватися в Литві після захисту кандидатської дисертації: попрацювати над докторською роботою за наукового наставництва і фінансової підтримки (800 євро на місяць) литовської сторони.

Д. ГОСТИННА.