ВІДЗНАЧЕНО НАУКОВЦІВ

16 червня у сесійній залі Будинку рад відбулася зустріч переможців обласного конкурсу науково-дослідних робіт (НДР). Інтелектуальну еліту краю привітав заступник голови обласної ради Олег Хавронюк. Відзначивши вагомий внесок переможців у розвиток науки, велике практичне значення досліджень, Олег Хавронюк повідомив, що ретельно працювала конкурсна комісія і назвала найдостойніших у чотирьох номінаціях. Перша премія 3 тисячі гривень, друга 2 тисячі, третя тисяча.

Відтак — урочисті миттєвості вручення премій, дипломів і квітів від обласної ради. Першу премію у номінації "Фундаментальні НДР" одержав доктор технічних наук, начальник науково-дослідної частини Хмельницького національного університету В.П. Олександренко. За наукову роботу "Механохімія і реологія зносостійкості механічних трибосистем".

У номінації "Прикладні НДР" за "Розробку нових матеріалів за технологіями хімічного рециклінгу відходів ПЕТФ упаковки" переможцем став завідувач кафедри хімічних технологій Хмельницького національного університету І. А. Манзюк. У номінації "Підручники і монографії" першу премію одержав професор Хмельницького національного університету В. І. Кириченко за підручник "Загальна хімія" і монографію "Зміст і методика навчання загальної хімії у вищій технічній школі". Нарешті, номінація "Розробки молодих вчених": першу премію одержав начальник кафедри Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького В. М. Чмир за наукову роботу "Теоретично-експериментальні дослідження та практичні рекомендації із забезпечення паливної економічності автомобілів в органах охорони кордону".

Серед нагороджених переважають представники Хмельницького національного університету, на що звернув увагу у своєму виступі на зустрічі ректор цього ВНЗ Микола Скиба. Також виступив депутат обласної ради Ігор Клюс (до речі, він також серед відзначених комісією), який висловив надію що наступного разу на конкурс буде представлено більше наукових робіт.

В. МИХАЙЛЮК