ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ-У "ДЕСЯТЦІ"

Уже другий рік поспіль Міністерство освіти і науки України визначає рейтинги вищих навчальних закладів, вбачаючи у ранжуванні інструмент оцінювання якості вищої освіти. За рейтингом, у десятку найкращих вишів України, який очолює Київський національний університет імені Т. Г. Шевченка, потрапив і наш Хмельницький національний університет (восьме місце).

Ці дані опубліковані у газеті "Коментарі". Для визначення актуальності і престижу вишу до уваги брались найголовніші фактори: чисельність студентів (не менше 9,7 тисячі осіб) та ефективне використання фінансових ресурсів і матеріальної бази, науковий потенціал викладацького складу.

А ось у категорії "класичні університети" позначку інтегрального рейтингового індексу змогли подолати лише шість із 24 вишів. У так званій депресивній групі опинились нинішні університети, які виникли на базі місцевих педінститутів. Яка причина такого становища? На думку експертів Міносвіти, ефективно розвиватись деяким класичним університетам перешкоджає відсутність інновацій і фінансових ресурсів, відтік абітурієнтів у регіональні та столичні виші.

Т. РУСАНІВСЬКА.