"Перемоги на конкурсах - ще професійний ріст студентів та імідж вузу"

Студентському будинку моделей Хмельницького національного університету виповнюється 15 років. За цей відрізок часу через нього пройшло кілька поколінь талановитих студентів, які згодом стали самостійними високопрофесіоналами і сміливо торують свою стежку в індустрії української моди. Наша розмова із незмінним керівником СБМ, завкафедрою дизайну, професором Іриною БАННОВОЮ.

Зріс, насамперед, рівень їх художньої підготовки. У навчальному плані передбачено вивчення ряду дисциплін художнього напрямку: малюнок, кольорознавство, анатомія, живопис, засоби і методи дизайну, художнє моделювання і т.д. Як член журі не одного конкурсу, не раз звертала увагу, що незнання композиції студентами інших вузів стає причиною помилок у дизайнерських розробках. Наприклад, проводивши майстер-клас для іноземних студентів на Московській асамблеї моди, змушена була пояснювати матеріал, який ми викладаємо в курсі "Основи композиції". Наші ж студенти з цим проблем мають менше. Тож недарма нашу школу відзначають, як таку, що працює на високому професійному рівні.

- Поговоримо про конкурси.

Після Москви був міжнародний конкурс молодих дизайнерів одягу в Харкові "Паром". Тут Гран-прі отримали колекції з Хмельницького "Убога еліта" та "Закохані". А друге місце дісталось колекції "Клептоманія" Олександра Кирилюка. Цікавим і значимим для нас був дев'ятий міжнародний конкурс молодих дизайнерів "Подіум-2007", що проходив у чеському місті Брно. Це був спільний проект Міністерства освіти і науки Росії, Міністерства освіти Чехії, Асоціації іноземних студентів Росії, а також двох компаній. Фінали цього міжнародного конкурсу раніше проходили у містах Шахти, Сочі, Ростов-на-Дону, П'ятигорськ, одному з міст Єгипту, де молоді дизайнери 40 міст Росії та іноземних держав, 45 вищих навчальних закладів презентували висококваліфікованому журі більше тисячі моделей одягу, взуття, аксесуарів, головних уборів. У фіналі, що відбувся у Брно, виставлялись майже 140 колекцій. Молоді автори, котрі приїхали з Росії, України, Чехії, Єгипту, Узбекистану, Казахстану, Німеччини та Молдови, виступали в трьох номінаціях: колекції "Прет-а-порте", колекції авангардного стилю, а також взуття та аксесуарів. Учасники конкурсу отримали сертифікати, а десять з них стали призерами. Хмельницький університет представляли три колекції: "Убога еліта" - Олени Матвійчук, "Закоханіі спадкоємці" - Тетяни Гарматюк та Маргарити Козак і "Скарб"

- Людмили Марчук. У фінал потрапили колекції "Убога еліта" та "Закохані спадкоємці". Колекція Олени Матвійчук "Убога еліта" удостоїлась другого місця і спецпризу від чеських організаторів, як краща колекція в номінації "Авангард".

Щодо участі хмельничан у VIII Міжнародному конкурсі моди "Пори року", який проходив в Одесі, то його можна назвати найвдалішим. Хмельничани забрали три із п'яти призів, а також два спецпризи. Гран-прі цього разу потрапив у руки Світлани Подчахи та Людмили Зарічнюк, перше місце в номінації "Прет-а-порте" - Тетяні Гарматюк та Маргариті Козак, в номінації "Арт" перемогла "Убога еліта" Олени Матвійчук, спецприз отримали Анна Срібняк та Марія Петухова за колекцію "Сплетіть вінок із рідних кольорів". Автора колекції "love story", випускниці вузу, нині модельєра-конструктора салону весільних суконь "Лілея", було відзначено спецпризом "Майстер золоті руки".

- Одним із організаторів, крім ХОДТРК "Поділля-центр", тепер уже регіонального конкурсу "Барви Поділля став Студентський будинок моделей ХНУ.

-І цього року такий конкурс відбудеться. Підготовка до його проведення уже розпочата. Недавно журі відбирало ескізи робіт претендентів на участь у конкурсі. Бажаючих було понад 50 осіб, але відібрано 20 кращих. їх авторам університет частково надасть матеріальну допомогу на виготовлення колекцій. Як і торік, конкурс проходитиме у два етапи: відбірковий і фінал.

- Ірино Мусіївно, підсумуйте, будь ласка, яка користь студентам і вузу від участі в подібних заходах?

- Будь-який конкурс - це не лише можливість показати свої роботи, винести їх на суд спеціалістів, а також можливість оцінити роботи інших. Після таких поїздок народжуються нові ідеї і приходить розуміння того, що прості моделі - не конкурсні. Треба обов'язково проектувати колекції із комплектів або ансамблів з новими ідеями, з ритмами елементів, композиційним центром і т.д. Для цього потрібна серйозна підготовка. А ще я помітила, що чим більше студенти беруть участь у конкурсах, тим цікавішою потім є для них робота за спеціальністю, тим ширшає простір творчості. Перемоги у творчих конкурсах студентів нашого факультету, як і будь-якого іншого, це, насамперед, оцінка колективної праці усіх наших викладачів. Ми разом досягли того, що у Хмельницькому існує школа з потужним творчим потенціалом, своєрідними традиціями, а також зрілістю дизайнерських розробок. Думаю, всі чудово розуміють, що участь студентів у конкурсах сприяє їх професійному зросту, а також піднесенню іміджу нашого вузу.

- Дякую за розмову і бажаю нових перемог.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК