"Вони - творці і вчителі"

У приміщенні виконавчого комітету міської ради виставку художніх робіт студентів кафедри дизайну Хмельницького національного університету змінила експозиція мистецьких творів викладачів кафедри дизайну ХНУ. Нова виставка має назву "Вони — творці і вчителі". На ній представлено понад 60 високохудожніх різножанрових робіт, які перетворили звичайний коридор офіційної установи в мистецьку галерею.

На урочистому відкритті з вітальними словами та щирими побажаннями до авторів представлених робіт та гостей звернулись Хмельницький міський голова Сергій Мельник, проректор з навчально-виховної роботи ХНУ Михайло Войнаренко, завідуюча кафедрою дизайну Ірина Баннова, заслужений художник України, викладач університету Микола Мазур.

Короткий екскурс експозицією зробила старший викладач університету, член національної Спілки художників України Людмила Рожко-Павленко. Вона, зокрема, відзначила, що роботи митців, знаних широкому загалу, і тих, чия творчість менш відома, вперше представлені разом. їх творці мають широку панораму зацікавлень й уподобань, різних, часом нестандартних, підходів для відтворення тем і настроїв, що хвилюють сучасників.

Живопису і малюнку навчають студентів кафедри дизайну випускники різних років Одеського художнього училища ім. М.Грекова. Вони давно і добре відомі своєю творчістю не лише в Україні, а й за її межами. Завжди представляють щось нове й оригінальне заслужені художники України Михайло Андрійчук і Микола Мазур. Для багатьох стане одкровенням презентація живописних творів Володимира Войнова, зустріч з вишуканою графікою Тараса Андрійчука. Викладачі Леонід Бессараба і Віктор Трачук, наслідуючи кращі традиції київської школи, справляються бездоганно не лише з викладанням предмету "Живопис", а й є добрими живописцями. Цю ж дисципліну викладають Надія Петречко-Теслюк і Володимир Овчарук. Випускники Львівської академії мистецтв Сергій Дубовик і Андрій Томчишин - це молоде покоління художників, нескутих колишніми ідеологічними догмами, вони прагнуть істини і намагаються її пізнати. Талановиті живописці, а за фахом дизайнери Олександр Гуменчук і Олег Бобрвський талановито навчають студентів, перший - "Основам композиції", "Макетуванню", "Основам роби" в матеріалі", а другий - "Живопису" і "Рисунку".

На виставці представили свої роботи і випускники Львівської академії мистецтв - Іван Когут та Олександр Поворозник. В експозиціі можна також побачити надзвичайно проникливі, настроєві краєвиди-художні фотографії випускника ХНУ Олександра Баннова (викладає дисципліни, пов'язані з комп'ютерною графікою).

Викладачі кафедри дизайну навчались у різних вчителів, вони по-різному відтворюють світ, що їх оточує, проте всі вони художники, які своєю творчістю роблять життя більш привабливим і досконалим. І найголовніше — вміють прекрасно передавати свої знання і вміння учням — студентам Хмельницького національного університету.

Чергова виставка у приміщенні міської ради ще раз довела, що у нашому місті живе і розвивається особлива Подільська мистецька школа.

За інформацією сектора взаємодії зі ЗМІ організаційно-контрольного відділу міськвиконкому