Вечір високої моди

У Хмельницькому відбувся IX телевізійний

фестиваль моди "Барви Поділля"

Уже вкотре в першим день літа в залі ТРК "Поділля-центр" проходить Хмельницький фестиваль моди. Свої колекції на ньому демонструють, здебільшого, юні модельєри, студенти Хмельницького національного університету. Хоча останнім часом географія конкурсу поширилася і на сусідні міста та країни.

А починалося усе 15 років тому. Саме стільки у Хмельницькому національному університеті існує Студентський будинок моделей, організований тоді ще викладачем, а нині завідуючою кафедри дизайну, професором Іриною Банновою. Саме вона вдень вчила своїх студентів створювати оригінальні колекції, а ввечері займалася з моделями, які згодом ці колекції й показували глядачам. Ось так у провінційному Хмельницькому почали народжуватися свої Версаче та Рікель, Клаудії Шиффер та Наомі Кемпбел.

Через кілька років колекції юних кутюр'є уже виборювали призові місця на конкурсах моди, їх почали запрошувати працювати не лише у знані торгові марки, але й за кордон. А скільки з того часу було виховано талановитих манекенниць, які сьогодні виходять на подіуми Франції та Італії! Нині Хмельницький справді можна назвати одним із українських центрів моди, а телефестиваль "Барви Поділля" — непересічною подією.

Цьогорічний фестиваль моди знову викликав захоплення, здивування, повне занурення у світ краси. Молоді дизайнери змагалися у трьох номінаціях — "арт", "фольк" та "ргеі-а-рогіе". А оцінювали їхні колекції уже визнані дизайнери, керівники шкіл мод з інших міст та з Польщі, відомий подільський художник Микола Мазур (він, до речі, й був головою журі).

Серед понад двадцяти колекцій, які були представлені на суд глядачів та журі, кращими визнано десять. Гран-прі фестивалю отримала колекція Людмили Марчук "Орігамі". Оргкомітет фестивалю в особі Ірини Баннової молодій талановитій дизайнерці вирішив подарувати швейну машинку, презентовану Студентському будинку моделей-міським головою Сергієм Мельником. У номінації "прет-а-порте" кращими колекціями визнали "З нетлінного джерела" Лариси Ніколаєвої (3 місце), "Ув'язнені в собі" сестер Віри та Любові Ворончук та Інни Овчаренко (2 місце) і "Белла, яку я кохаю" Інни Харко (1 місце). До речі, Інну Харко з її колекцією було вирішено відправити від Студентського будинку моделей ХНУ до Донецька, на всеукраїнський текстильний конкурс.

У номінації "фольк" перемогли Ольга Балига з колекцією "Матрона" (на фото) (З місце), Юлія Мудрегель з колекцією "Кров моя не текіла, або Мексиканський магнетизм" (2 місце) та Діана Давидчук з колекцією "Подільська писанка" (1 місце). Спеціальними призами від директора ТОВ "Бембі" Вікторії Хитрук та від кафедри технології і конструювання швейних виробів в цій номінації було відзначено колекцію дитячого одягу "Маленьке диво україночка".

У номінації "арт" журі відзначило колекції "Маски миру" Анастасії Кулакової (З місце), "Воїни снігової гори" Тетяни Боднар, Тетяни Кузь та Ольги Семенкж (2 місце) і "Аромати ранку" Олени Гуменчук (1 місце).

Проводився під час телефестивалю моди "Барви Поділля" й конкурс манекенниць. На думку авторитетного журі, тут кращими є Наталя Шинкаренко (3 місце), Світлана Довганюк (2 місце) та Ольга Матвійчук (1 місце).

Серед гостей "Барв Поділля" було багато випускників ХНУ, викладачів та, звісно, перші особи міста. Хмельницький міський голова Сергій Мельник у своєму вітальному слові сказав, що підтримує подібні конкурси. А фестиваль "Барви Поділля" вселяє, зокрема, надію, що у нас багато талановитої молоді, що наше місто може славитися не лише торгівлею, але й своїм мистецтвом. "У нас є кому вчити і є кому навчатися. Завдяки Ірині Банковій та її вихованцям Хмельницький 1 стає відомим усьому світу", — зазначив міський голова. Не обійшлося і без несподіванок, можливо, й не дуже | приємних. Саме на телефестивалі "Барви Поділля" незмінний керівник Студентського будинку моделей Ірина Баннова повідомила, що відходить від справ і передає правління своїм вихованцям, які уже кілька років працюють пліч-о-пліч із нею — Оксані Стрижовій, Наталі Шинкар та Олені Ковалішиній. Сама ж Ірина Баннова залишиться у будинку моделей радником.

Отож, ще один телефестиваль мод минув. А його організаторам та молодим дизайнерам знову потрібно братися до роботи. Адже через рік на них чекає черговий, ювілейний телефестиваль "Барви Поділля-2008". Детальніше про колекції молодих подільських дизайнерів, модні тенденції цього сезону читайте у наступному номері "Проскурова".

Анастасія ВОЛОДИМЕРКО