Студенти з НЕобмеженими можливостями

Для того, щоб молодь з обмеженими можливостями отримала шанс на повноцінне майбутнє, Хмельницький національний університет ось уже 4 роки реалізовує масштабний соціальний проект з надання якісних освітніх послуг людям з особливими потребами. Керівництво університету поставило мету — організувати навчання для студентів з фізичними вадами так, щоб максимально полегшити навчальний процес і водночас не допустити подвійного стандарту та заниження вимог. Сьогодні у ХНУ дистанційно навчаються 30 студентів з особливими потребами. Серед них — інваліди слуху, студенти із захворюваннями опорно-рухового апарату.

Звичайно, проблем довелося долати багато. Досить важким виявився період адаптації студентів із вадами слуху до нових навчальних умов. Оскільки студенти — переважно вихідці зі Східної України, а всі навчальні матеріали було подано виключно українською мовою, то виникла досить серйозна мовна проблема. Багатьом студентам навіть довелося користуватись електронними перекладачами. Щоб допомогти їм у засвоєнні спеціалізованих термінів, було залучено і спеціаліста-сурдоперекладача.

Вже сьогодні діє 23 локальні центри дистанційного навчання ХНУ в усій Україні. Але зупинятись на досягнутому університет не збирається. Найближчим часом планується суттєво збільшити кількість студентів з обмеженими можливостями. Наразі ведуться переговори з адміністрацією міст Могилів-Подільського, Вінниці, Дніпропетровська, Одеси та іншими про відкриття нових локальних центрів дистанційного навчання ХНУ.

І ось вчора у Хмельницькому національному університеті відбувся перший захист дипломних робіт студентів факультету дистанційного навчання з обмеженими можливостями. Керівництво університету бажає майбутнім випускникам досягнути поставлених цілей, реалізувати себе в обраній сфері діяльності та сподівається, що цей проект приверне увагу суспільства до необхідності вирішення проблеми організації навчального процесу для студентів з обмеженими можливостями і стане прикладом для подальших ініціатив у цій сфері.

Ольга ЧУПИРА,

відділ зв'язків з

громадськістю ХНУ