Студенти обирають науку

Чи часто вам доводилося бачити студентів-першокурсників, які могли б відповісти на досить просте запитання: чим планують займатися після закінчення вузу і в якій сфері діяльності прагнуть реалізувати свій невичерпний інтелектуальний та творчий потенціал? На жаль, таких свідомих студентів, які знають чого прагнуть і як цього досягти, не так вже й багато.

Університетська освіта відіграє не останню роль у прийнятті таких доленосних рішень. Роки навчання в університеті повинні не лише наповнити світлу голову студента теоретичними знаннями та практичними навиками, але й допомогти йому визначитися щодо подальших життєвих та, зокрема, кар'єрних пріоритетів. Відтак, наукова діяльність для студентів ХНУ — не примусова повинність, а можливість реалізувати власний інтелектуальний потенціал, перевірити власні знання, довести власну перевагу.

Професорсько-викладацький склад Хмельницького національного незмінно підтримує та заохочує студентів, які мають бажання спробувати власні сили у науковій роботі. А результати спільної праці студентів та їхніх керівників переконливо свідчать, що такі зусилля не марні. Так, в 2006/2007 навчальному році за участю студентів Хмельницького національного підготовлено 10 заявок на винаходи, отримано 4 патенти. 48 творчих робіт студентів і аспірантів брали участь у 21 Всеукраїнському конкурсі наукових робіт. 10 робіт посіли призові місця, 14 нагороджені заохочувальними грамотами.

Неабиякими успіхами можуть похвалитися вихованці Студентського будинку моделей: колекції молодих модельєрів були представлені на 6 міжнародних і 7 всеукраїнських конкурсах, де вибороли 4 гран-прі і 6 призових місць.

Щороку у Хмельницькому національному університеті проводяться численні студентські науково-практичні конференції, семінари, олімпіади та конкурси. Не став винятком і 2006/2007 навчальний рік.

Так, у рамках проекту "В майбутнє з інформаційними технологіями" на базі ХНУ було проведено міжнародну олімпіаду і конкурс студентських та аспірантських наукових робіт з САПР і комп'ютерного моделювання, ярмарок програмного продукту серед студентів та школярів області, регіональну олімпіаду з програмування та Інформатики й обласний конкурс веб-дизайнерів.

На факультеті комп'ютерних систем і програмування проходив І! етап всеукраїнської студентської олімпіади з технічної діагностики обчислювальних пристроїв і систем та з програмування мікропрограмних автоматів і мікроконтролерних систем.

Крім того, в університеті проходили всеукраїнські науково-практичні конференції: "Машинобудування України очима молодих: прогресивні ідеї-наука-виробництво" (кафедра технології машинобудування), "Розвиток соціально-економічних відносин в умовах трансформації економіки України" (Інститут економіки і управління), "Інтелектуальний потенціал молоді в науці і практиці" (кафедра комп'ютерних систем і мереж).

Звичайно, це далеко неповний перелік заходів наукового спрямування, в яких взяли участь студенти ХНУ протягом навчального року. Приємно зазначити, що кожного року кількість студентів, які виявляють бажання брати участь у науково-дослідній роботі, зростає. У цьому неабияка заслуга професорсько-викладацького складу Хмельницького національного університету, зокрема Л.Любохинець (декан факультету менеджменту), А.Домбровського (декан факультету технології і дизайну), В.Либи (кафедра технології та конструювання виробів із шкіри), С.Ковальчук (кафедра маркетингу), С.Бись, А.Гордєєва, (кафедра технології машинобудування), В.Вельбой, (кафедра зносостійкості та надійності машин), М.Олійника (кафедра історії та країнознавства), В.Камбурга (кафедра прикладної математики).

Ольга ЧУПИРА, відділ зв'язків з громадськістю ХНУ