МРІЄШ ПРО УНІВЕРСИТЕТ? ГОТУЙ СЕРТИФІКАТ!

Із листа до газети: "Я збираюсь вступати до Хмельницького національного університету, моя мрія отримати професію дизайнера. Ще четверо моїх однокласників також збираються подавати сертифікати зовнішнього оцінювання до ХНУ. Хочемо знати, які цього року умови вступу до цього університету".
Михайло КОСТОВСЬКИЙ, одинадцятикласник м. Дунаївці.


   Сергій МАТЮХ, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри міжнародних економічних відносин, відповідальний секретар приймальної комісії Хмельницького національного університету:
— У 2008 році, згідно з правилами прийому, ХНУ приймає сертифікати країнського центру оцінювання якості освіти на денну форму навчання з таких дисциплін: математика, історія України, українська мова та література.
Для вступу на заочну та дистанційну форму навчання за освітньо-професійними програмами підготовки бакалавра (за винятком напрямів "філологія (Англійська мова та література)", "Філологія (Переклад)", "Міжнародні відносини") за державним замовленням і пільговими довгостроковими кредитами та на місця, що фінансуються за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, вступники проходять конкурсний відбір на основі сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти з української мови та літератури.
— Чи проводить Хмельницький національний університет вступні іспити?
—Так, вступні випробування проводяться з таких дисциплін: англійська мова (тестування) — для вступу на напрями підготовки "Філологія (Англійська мова і література)", "Філологія (Переклад)", "Міжнародні відносини". Творчий конкурс з малюнка та живопису — для вступу на напрям підготовки "Дизайн". Рівень фізичної підготовки — на напрям підготовки "Здоров'я людини".
   Для вступу за програмою підготовки бакалаврів на базі здобутого освітнього рівня молодшого спеціаліста відповідного напряму для навчання за скороченими термінами підготовки складаються вступні випробування на перший або старші курси. На базі — — Абітурієнти часто запитують, чи можна подавати документи у декілька ВНЗ і чи можна вступати на кілька напрямів підготовки у ХНУ?
— Безумовно, таке право і таку можливість мають усі, хто вступає до ВНЗ, зокрема до нашого університету.
— Інше важливе питання: за яких умов абітурієнти зараховуються до університету поза конкурсом?
— Поза конкурсом на навчання за освітніми програмами бакалавра при поданні сертифікатів якості освіти (одержанні оцінок на вступних випробуваннях) не нижче 124 балів за шкалою від 100 до 200 балів приймаються: особи, які мають таке право згідно з  Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; сироти та діти без батьківського піклування; чорнобильці та члени їх сімей; діти військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов'язків; учасники міжнародних олімпіад, якщо вони вступають на напрями підготовки, де профільним є предмет олімпіади; призери ІУ етапу всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін за умови вступу на спеціальності, для яких профільним є предмет олімпіади .
— Які документи необхідно подати для вступу і для участі в конкурсі?
— Як правило, вступники подають особисто заяву про вступ до університету, де вказують напрям підготовки і форму навчання та джерела фінансування. До заяви додаються оригінал чи ксерокопія (завірена); стандартна медична довідка 086-У (або її завірена ксерокопія); сертифікат (оригінал чи завірена копія); шість фотокарток 3x4 см копія ідентифікаційного коду. Паспорт (чи свідоцтво про народження), військовий квиток, оригінал документа про освіту, оригінал документа (документів) Українського центру оцінювання якості освіти та медичної довідки 086-У та документи, що дають право на пільги, вступник пред'являє особисто у визначені терміни.
— Якщо абітурієнт вступає одночасно до кількох вищих навчальних закладів, він повинен у п'ятиденний термін після іспитів та оголошення списку осіб, рекомендованих на навчання за державним замовленням та рахунок пільгових кредитів, подати до приймальної комісії оригінали документа про освіту, медичної довідки та документа (документів) Українського центру оцінювання якості освіти.
   Документи щодо вступу подаються з 19 червня по 15 липня 2008 року. Конкурс сертифікатів — з 16 липня на денну, заочну (дистанційну) форму навчання. Конкурсна сума балів для вступу складається із балів, зазначених у сертифікатах.
— І, звісно, абітурієнтів хвилює плата за навчання у 2008-2009 навчальному році.
— На технічні напрями підготовки плата складатиме від 6100 до 7000 гривень за рік; на економічні— від 7000 до 8300 гривень за рік; на технологічні — 6100 ; на гуманітарні — від 6100 до 8100 гривень за рік.
Адреса приймальної комісії ХНУ: м. Хмельницький, вулиця Інститутська, 11, корпус 3. Телефон — 2-37-55. Телефон довіри — 72-73-83.
Сайт ХНУ: http://www.tup.km.ua/
Телефон гарячої лінії координаційної ради Міністерства освіти і науки України з питань вступу до ВНЗ: (044)4861316.
Підготувала Тетяна СЛОБОДЯНЮК.