Готові до штурму цивільного життя

Нещодавно у Хмельницькому національному університеті відбулися урочисті заходи з нагоди чотирнадцятого випуску слухачів Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, а також був проведений "Ярмарок вакансій", присвячений цьому заходу.

Нині в Україні є досить актуальна проблема реформування Збройних сил. Програма реформування виокремлює ряд напрямків, які забезпечують перенавчання та працевлаштування звільнених, та тих, хто підлягає звільненню, надають допомогу військовослужбовцям у профорієнтації та набутті найновіших навичок у пошуку роботи, сприяють підвищенню обізнаності військовослужбовців з їхніми правами; надають військовослужбовцям безкоштовний доступ до комп'ютерної техніки, мережі Інтернет з метою підвищення їх можливостей у працевлаштуванні.

На церемонії відкриття "Ярмарку вакансій" були присутні в.о. ректора університету, директор програми Михайло Войнаренко, менеджер Програми НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців Крістофер Штаудт, заступник директора державного департаменту Міністерства оборони України Олександр Шемшур, заступник обласного військового комісара підполковник Сергій Завальнюк, міський військовий комісар Володимир Кондратюк, керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Людмила Черевченко, директор обласного центру зайнятості Іван Кравчук, заступник директора міського центру зайнятості Ольга Ковбасіста та інші.

Під час проведення "Ярмарку вакансій" менеджер з працевлаштування Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації Анатолій Гапєєв ознайомив присутніх з підприємствами-учасниками ярмарку. Майже два десятки підприємств Хмельниччини взяли участь у ярмарку і запропонували випускникам до150 вакансій.

У залі засідань вченої ради університету відбулося урочисте вручення свідоцтв та сертифікатів 68 випускникам 14 етапу перепідготовки Хмельницького центру перепідготовки та соціальної адаптації за спеціальностями: "Менеджмент підприємницької діяльності" - 26 осіб, "Комп'ютерні технології в економічних системах" - 11 осіб, "Комп'ютерні системи та мережі" -10 випускників, "Логістика" -10, "Графічний дизайн і реклама" -11.

Коментуючи плани України щодо створення професійного війська до 2011 року, коли на службі у Збройних силах будуть лише контрактним, Крістофер Штаудт акцентував увагу на тому, що трьох років, які залишились для реалізації плану реформування армії, достатньо, аби належним чином підготуватися. До 2011 року буде скорочено чимало військових, а це передбачає негативні соціально-економічні наслідки для держави в цілому. Щоб уникнути негативу, слід докласти максимум зусиль, аби саме шляхом адаптації нинішніх військових підготувати їх до цивільного життя.

Вже 22 квітня у Хмельницькому центрі стартував 15-й етап навчання. Слухачі курсів зможуть здобути знання і навички за новими цивільними спеціальностями, які необхідні їм для адаптації і працевлаштування на підприємствах, в організаціях, установах. Майже половину слухачів нового етапу навчання планується набрати не лише з міст і містечок Хмельницької області, а й з інших регіонів України. Для приїжджих навчання та проживання в Хмельницькому на період перепідготовки будуть безкоштовними.

Андрій АГЄЄВ