"У нас можна отримати цікаву та
перспективну спеціальність і незабутньо
провести студентські роки..."


Хмельницький національний університет знають як потужний навчальний і науково-виробничий центр на Поділлі та в Україні. За інтегральним рейтингом класичних університетів вуз посів четверте місце в країні. Цього року свій вибір на користь ХНУ зробили 4563 студенти. Наша розмова з проректором з науково-педагогічної роботи, професором Михайлом ВОИНАРЕНКОМ.



— Михаиле  Петровичу, ситуація з цьогорічним набором студентів у деяких вітчизняних вузах, відверто кажучи, була складною...
— Так, складність відчули навіть окремі столичні вузи, хоча на деякі спеціальності конкурси    були дуже високими. Можливо,    наші попередні  очікувані   прогнози теж мали бути дещо іншими. Адже всі ми знаємо про демо-графічну ситуацію і природне зменшення кількості випускників  шкіл.   Та  за  результатами прийому у  нашому університеті    навчатимуться цього року майже на тисячу студентів більше, ніж торік. З підготовчого відділення прийнято 1044 особи. На денну форму навчання зараховано, як і передбачено ліцензованим обсягом, — 1550, на зао-чну форму навчання — 1088, дистанційну — 626 осіб.
—  Цього року    прийом студентів  у   вищу   школу здійснювався за сертифікатами незалежного тестування.
— Для нашого вузу зарахування за сертифікатами не є новиною, адже ми брали участь в експерименті вже два роки поспіль. Цього року ми прийняли за державними сертифікатами 1155 юнаків і дівчат, зменшивши тим самим навантаження на наших викладачів щодо проведення іспитів і оцінювання знань. Можемо судити і про інші позитивні моменти незалежного тестування та про негатив. Щодо позитиву, то я б не ставив на перше місце боротьбу з корупцією та хабарництвом, як це не раз наголошувалось на державному рівні, а десь на четверте-п'яте. Бо, на мою думку, в першу чергу переслідувалась мета покращення якості знань, рівня підготовки абітурієнтів. А вже потім — поліпшення умов вступу до вищих навчальних закладів та боротьба з корупцією і хабарництвом.
— А щодо мінусів?
— Кампанія з тестуванням була розпочата запізно. Діти не встигли зорієнтуватись у виборі   предметів,  які   мали здавати. Кількість дисциплін для тестування була обмеже ною. А поі м, як виявилось, вони не змогли вибрати пев ну спеціальність лише через
те, що з певного предмету рівень їх знань не був оцінений тестуванням.
— Чи  були  проблеми з опрацюванням   документів вступників?
— Мабуть, лише в тому, що дехто з абітурієнтів умудрився  подати  одночасно документи на кілька напрямів.
— Кілька — це скільки?
— Були навіть такі, що пробували щастя одночасно на 12-13 спеціальностях.
— То виходить, що з вибором   спеціальності  вони справді не визначились?
— Мабуть, що так. Крім того,   подавали документи на вступ одночасно і до інших вузів, у тому числі столичних.
— Чи на всі спеціальності був однаковий наплив?
— Ні, звичайно. На окремі спеціальності   був   шалений конкурс, наприклад, на міжнародні відносини. В цілому по університету на 800 державних місць було подано понад 4 тисячі заяв. Як правило, ті, у кого в сертифікатах була не дуже висока кількість балів, претендували одразу на контрактну форму навчання. Ми не приймали сертифікатів, у яких було менше 124 балів.
—  Щодо якісного  складу вступників, що можете сказати?
— Вважаю, що результати тестування, як для першого разу, були досить непогані. Думаю, що в наступні роки учні ще відповідальніше ставитимуться до отримання знань, конкретніше орієнтуватимуться у виборі професії. Правда, є проблеми, які школярам вирішити не під силу. Наприклад, те, що в сільських школах окремі предмети викладаються або на дуже низькому рівні, або не викладаються взагалі. Це стає перешкодою при обранні спеціальностей, що пов'язані з комп'ютерними технологіями. Адже у них відсутній базовий рівень знань з цих предметів.
— останнє запитання: на вашу думку, чи буде студентам цікаво навчатися у вузі?
— Аби лише було бажання, то зайнятися якоюсь цікавою справою можна буде і на першому курсі. Університет має значні досягнення з розвитку спорту. Гарні результати здобуті не лише на студентських універсіадах, а й, як знаєте, на Олімпійських іграх. Маємо чудову університетську команду КВК, танцювальний колектив, студентський будинок моделей, видаємо газету, працюють різні факультетські гуртки і т. ін. Тобто, в нашому вузі можна не лише отримати цікаву та перспективну спеціальність, а й незабутньо провести студентські роки.
—Дякую за розмову.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК