Спортивна гордість міста і краю

За сорокалітній період кафедра здоров'я людини та фізичного виховання Хмельницького національного університету пройшла доволі складний шлях і сьогодні стала як фізкультурно-спортивним, так і науковим центром Поділля. Нині тут працює 30 викладачів та тренерів, серед яких 10 кандидатів наук, 2 заслужених працівники фізичної культури, З майстри спорту міжнародного класу, 8 майстрів спорту, створена хороша матеріально-технічна база. Вони виховали цілу плеяду іменитих спортсменів — чемпіонів та призерів Олімпійських ігор, світу, Європи.

Свій ювілей кафедра відзначає низкою заходів. 11-12 вересня було проведено науково-практичну конференцію у контексті досліджень науковців та викладачів кафедри фізичного виховання за її 40-річну історію існування. З 7 викладачів, котрі взялися до роботи з дня створення кафедри, п'ятеро продовжують працювати в університеті донині. Це М.Кравцов, В.Авузяк, В.Ткач, Л.Остапчук та Є.Свіргунець, якого було обрано завідувачем.

Досягнення у спорті вивели університет на провідні позиції в країні. Матеріально-спортивна база за ці роки розширилася від єдиного гімнастичного спортзалу до спеціалізованих споруд для занять важкою атлетикою, ігровими видами спорту, водно-спортивної бази, стадіону та спортмайданчиків. А гордістю університету стала будівля спорткомплексу, де зараз і розташовується кафедра.

Значно виріс і її науковий потенціал. Захистили кандидатські дисертації Є.Свіргунець, Ю.Корнілов, О.Зощук, О.Солтик,О.Базильчук,В.Базильчук,Є.Павлюк, трьом викладачам присвоєно вчене звання доцента кафедри — В.Яремчуку, М.Кравцову, М.Рудніченку, три викладачі закінчили аспірантуру і ще п'ять навчаються. Викладачами кафедри опубліковано до півтисячі наукових і методичних робіт, двоє стали заслуженими працівниками фізичної культури і спорту України, десять були нагороджені знаком "Відмінник освіти України".

За сорок років наполегливої праці 11 студентам присвоєно найвище спортивне звання "Заслужений майстер спорту", це: Сергій Нагорний, Валерій Вешко, Олексій Слівінський — веслування на байдарках та каное, Тимур Таймазов — важка атлетика, Володимир Пуча — карате-до, Володимир Лукашенко, Олег Штурбабін, Дмитро Бойко, Ольга Партала, Галина Пундик, Ольга Жовнір — фехтування. 29 спортсменів стали майстрами спорту міжнародного класу, 234 — майстрами спорту. Щорічно сотні студентів виконують нормативні вимоги спортсменів-розрядників.

Найбільшу кількість висококваліфікованих спортсменів підготовлено у веслуванні на байдарках і каное — 68, троє з них — заслужені майстри спорту, сім — майстрів спорту міжнародного класу. Таким спортивними здобуткам необхідно завдячувати понад усе заслуженим тренерам Радянського Союзу і України: В.Яремчуку, Ю.Корнілову, Б.Барміну та тренерам В.Флерчуку, С.Жиляєву. Другу сходинку у підготовці спортсменів високого класу займає група спортивного вдосконалення з вільної боротьби (40 студентів), тренери — Є.Анікін, заслужений тренер України М.Рудніченко, спільно з С.Басистим. Третє місце посідає група спортивного вдосконалення з важкої атлетики (заслужений тренер України М.Кравцов спільно з іншими фахівцями області М.Мацьохою, В.Антонюком). Багато професіоналізму, ентузіазму та ініціативи вклали у розвиток фехтування заслужений тренер України В.Штурбабін і тренер Ю.Мазур, велоспорту — тренери А.Літвін, Ф.Бакалець, В.Малюденко, тхеквон-до — заслужений тренер України С.Пісоцький, боксу — заслужений тренер України А.Чумаков, регбі — заслужений тренер України М.Лещенко.

А всього в університеті культивується до 30 видів спорту, 25 з яких були представлені на Всеукраїнських літніх універсіадах. Лише на Всесвітніх літніх універсіадах наші студенти вибороли 9 золотих, 9 срібних та І бронзову нагороди. Це веслувальник Валерій Вешко, легкоатлети Руслан Стіпанов і Віта Паламар, фехтувальники Володимир Лукашенко, Олег Штурбабін, Сергій Шкаліков, Ольга Партала, Дмитро Бойко, Олександр Торчук, Галина Пундик, Ольга Жовнір.

А найбільше спортивне щастя — здобути олімпійську медаль змогли 4 студенти: Сергій Нагорний — веслування на байдарках ("золото" та "срібло" в 1976 році у Монреалі), Тимур Таймазов — важка атлетика (срібна в 1992 році у Барселоні, "золото" — в 1996 році в Атланті), Галина Пундик та Ольга Жовнір, фехтування (шабля) — в 2008 році у Пекіні.

19 вересня у бібліотеці ХНУ відбулись урочистості з нагоди святкування 40-річчя кафедри. Найбільше уваги було приділено як фундаторам (ветеранам) кафедри, так і її керівникам. Це, безумовно, Євген Свіргунець, нині начальник управління з фізичної культури та спорту ХНУ, перший завідувач кафедри Анатолій Мельник, який очолював її у 80-ті, і нинішній керівник кафедри Олександр Солтик. А ще ювіляри отримали численні подарунки у вигляді оргтехніки, спортивного інвентарю і форми та вагому підтримку від міської влади, яка взяла на себе фінансування нового спортивного майданчика зі штучним покриттям.

Всі присутні були одностайні й упевнені в тому, що результати подальшої роботи кафедри і надалі слугуватимуть звеличенню спортивної слави нашої країни, пропаганді здорового способу життя, взірцевій організації навчально-виховного процесу.

Віктор ФЛЕНТІН