Від факультету до університету

   Голова постійної комісії з питань науки, освіти, культури, молоді, спорту та туризму Хмельницької обласної ради, ректор Хмельницького національного університету, професор Микола Скиба, разом із своїми колегами по депутатській діяльності, наполегливо працює над тим, аби надати освітянському розвитку нових обертів. Нормально функціонують на Хмельниччині вищі навчальні заклади, вони отримують не лише депутатську підтримку в організаційному і методичному плані, але й мають належне фінансування. Окрім того, депутатської уваги не позбавлені й заклади культури, спорту. Під постійним контролем перебувають проблеми виховання молодого покоління. Не без участі та сприяння депутатів Подільський край став туристичною меккою України.
   Сьогодні Микола СКИБА, на прохання читачів "Пульсу", розповідає про відомий у державі та за її межами Хмельницький національний університет, колектив якого він очолює протягом багатьох років. До речі, нещодавно М.Є. Скиба відсвяткував свій черговий день народження. Ми вітаємо його з особистим святом та бажаємо усього найкращого у житті.
    - Наш вищий навчальний заклад був заснований у 1962 році. За період свого існування він пройшов шлях від загально-технічного факультету Українського поліграфічного інституту ім. І. Федорова до Хмельницького Національного університету, який має IV рівень акредитації.


    За всі ці роки в стінах університету здобули вищу освіту понад 40 тис.висококваліфікованих спеціалістів, - говорить Микола Єгорович.
    - Нині підготовку майбутніх фахівців здійснюють 6 інститутів, до складу яких входить 14 фа
    культетів, що забезпечують навчання за 16-ма галузями: машинознавство та металообробка, електротехніка та електромеханіка, інформатиката та обчислювальна техніка, системні науки та кібернетика, радіотехніка, радіоелектронні апарати та зв'язок, економіка і підприємництво, менеджмент і адміністрування, текстильна та легка промисловість, хімічна технологія та інженерія, мистецтво, педагогічна освіта, природничі науки, соціально-політичні науки гуманітарні науки, фізичне виховання та спорт, міжнародні відносини.
    В університеті за 33 напрямами та 48 спеціальностями навчається понад 15 тисяч студентів. Навчальний процес забезпечують 79 докторів наук, професорів, 399 кандидатів наук, доцентів.
    Для більш чіткої організації праці над науковими розробками та розширення зв'язків із зарубіжними вченими, обміну студентами створено українсько-польський науково-дослідний центр.
    У Хмельницькому Національному університеті діють 28 навчальних науково-виробничих центрів (ННВЦ), видаються три фахові наукові журнали, успішно працюють три спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій.
    Сьогодні в університеті охоплені комп'ютерною мережею всі 7 навчальних корпусів та 2 студентські гуртожитки, в навчальному процесі використовується понад 1500 комп'ютерів, які об'єднані в локальній комп'ютерній мережі та мають доступ до Інтернету.
    Упродовж останніх чотирьох років успішно відбувається перебудова вітчизняної освіти, яка здійснюється в рамках Болонського процесу. Наш вищий навчальний заклад не залишився осторонь інноваційних освітніх процесів. Тільки за кілька останніх років у Хмельницькому Національному університеті здійснювались педагогічні експерименти щодо європейської кредитно-трансферної системи, створення модульного динамічного об'єктоорієнтованого середовища для навчання, відпочинку, заняття спортом, проведення дозвілля як студентства, так і викладачів та співробітників. Сьогодні студенти нашого університету І, ІІ, ІІІ курсів задіяні в процесі апробації (експерименту) нових освітніх технологій.
    У 2001 році був створений інститут заочного та дистанційного навчання, у якому навчання здійснюється за кількома напрямками: довузівська та післявузівська підготовка, перекваліфікація, отримання вищої освіти за 11 спеціальностями.
    Вже 17 років у Хмельницькому Національному університеті функціонує студентський Будинок моделей, який об'єднує досить значну кількість студентів - авторів моделей та школу манекениць.
    Одним із провідних підрозділів університету є бібліотека, яка забезпечує інформаційно-навчальний процес та наукові дослідження, є центром поширенння знань, духовного та інтелектуального збагачення студентів.
    Університет активно розвиває міжнародну співпрацю, налагодивши партнерство з більш, ніж 20 країнами Європи, Азії та Америки.
    Протягом 11 років ми виграємо гранти Європейського Союзу ( TACIS), Міністерства оборони В еликобританії, ОБСЄ і НАТО на здійснення програми загальнодержавного значення з перепідготовки та працевлаштування колишніх військовослужбовців.
    Невід'ємною складовою навчального процесу є фізичне виховання. Завдяки цілеспрямованій роботі всіх ланок, студенти-спортсмени вийшли на провідні позиції в державі, гідно представляли Україну на чемпіонатах Європи, світу та олімпійських іграх. Ми маємо шість олімпійських чемпіонів, в т.ч. два чемпіона Олімпійських ігор у Пекіні 2008 року. добуто десятки медалей чемпіонів світу та Європи, всесвітніх універсіад, 11 студентам присвоєно почесне звання "Заслужений майстер спорту", 21 - "Майстер спорту міжнародного класу", понад 180 студентів стали майстрами спорту.
    Загалом 40 разів підіймався Державний прапор України на честь перемоги студентів-спортсменів на офіційних міжнародних змаганнях.
    Окрасою Хмельницького національного університету є ботанічний сад, який створювався з метою виконання науково-освітньої, естетичної функції та слугує окрасою міста, місцем відпочинку студентів, викладачів, співробітників і усіх мешканців південно-західного мікрорайону.
    Звичайно, створюючи громадянське суспільство, не можна обійти увагою дуже важливу в житті Хмельницького Національного університету, таку інституцію як самоврядування. Студентське самоврядування Хмельницького національного університету - це систематизоване об'єднання консультативно-дорадчих органів, утворених з метою більш повного врахування суспільних потреб і позицій студентської молоді, налагодження конструктивної взаємодії між адміністрацією нашого університету та студентами, організації відпочинку та дозвілля студентів.
    Не менш важливим напрямом роботи ректорату, інститутів, деканатів, студентського самоврядування, профспілкових комітетів є створення належних побутових умов для проживання студентів. Наше студентське містечко - зручне та компактне. Тут поруч розташовані навчальні корпуси та п'ять студентських гуртожитків, у яких мешкають понад дві тисячі студентів, а також студентські сімейні пари.
    Хоча гуртожитки й перенаселені, зусиллями працівників студентського містечка та їх мешканцями у них підтримуються чистота та порядок.
    В 2009 році, відповідно до умов прийому Міністерства освіти і науки України, Хмельницький національний університет буде проводити набір студентів на перший курс (на денну, заочну та дистанційну форми навчання) за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти.
    Ми завжди раді бачити випускників загальноосвітніх шкіл, які витримають відповідні випробування, студентами Хмельницького національного університету.
    Користуючись нагодою, хочу привітати співробітників та читачів вашої газети, своїх друзів та колег, усіх хмельничан з наступаючим Новим 2009 роком і Різдвом Христовим. Зичу міцного здоров'я, щастя та добра в кожній родині та оселі. Нехай новий рік додає вам впевненості та наснаги в роботі задля подальшого соціально-економічного та культурного розвитку Подільського краю та всієї України.